«Deltacron»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Deltacron» er et uformelt navn benyttet om en hybridvariant av koronaviruset SARS-CoV-2 som kar karakteristikr fra både delta- og omikron-varianten, og som er blitt oppdaget i USA og en rekke euopeiske land.

Delta-omikron-hybriden er et rekombinant virus, det vil si med en blanding av genetisk informasjon fra begge varianter. Det antas (mars 2022) at det er sjeldent. Men forskning på hybriden og på andre potesnielle rekombinanter er viktoig for forståelsen av hvordan koronaviruset kan endre seg under den vedvarende pandemien.

Rekombinanter kan oppstå når en celle blir infisert av to forskjellige varianter av viruset samtidig — i dette tilfelle delra- og omikronvarianten. Som virusene invaderer cellen og repliserer seg, kan de i sjeldne tilfeller utveksle deler av sine genomer og plukke opp mutasjoner fra hverandre. Jeremy Kamil, professor i biologi og immunologi ved Louisiana State University Health Shreveport beskriver det som en slags genomakrobatikk der deler hopper rundt og rekombinerer seg litt annerledes. De fleste funn av delta-omikron hybrider funnet så langt (mars 2022) har en genetisk kode som er temmelig lik den opprinnelige deltavarianten, men det er én viktig addisjon, sier han: «Delta har tatt til seg omikrons spikeprotein; dette er i essens delta som forsøker å holde seg gpående med å plagiere omikron.»

Rekombinante viruser er ikke helt ukjent, og andre koronavirusrekombinanter er blitt rappoertert tidligere, blant annet en som gjsaldt SARS-CoV-2 Alfa-varianten. Men på samme måte som at ikke alle mutasjoner fremmer viruset på en særskilt måte som gir opphav til nye varianter, er det heller ikke alle rekombinanter som hjelper viruset i konkurransen mot andre varianter om å bli dominerende.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Denise Chow: [https://www.nbcnews.com/science/science-news/deltacron-hybrid-variant-coronavirus-rcna20103%7C What is the hybrid 'deltacron' variant of the coronavirus? Scientists have detected a handful of cases of the delta-omicron hybrid but say it's unlikely to cause a new surge], www.nbcnews.com, 2022-03-16, lest 2022-02-17