«Daigo Fukuryū Maru»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Daigo Fukuryū Maru»
«Daigo Fukuryū Maru» tidlig i 1950-årene, kort tid før hendelsen.
Generell info
SkipstypeFiskebåt
Bygget1947
Tekniske data[a]
Lengde28,56 meter
Bredde5,9 meter
Toppfart5 knop

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
«Daigo Fukuryū Maru»

«Daigo Fukuryū Maru» (japansk: 第五福龍丸) var en japansk tunfiskebåt som ble utsatt for og forurenset av radioaktiv nedfall fra det amerikanske hydrogenbombe-eksperimentet i Bikiniatollen den 1. mars 1954.

Kuboyama Aikichi, radiosjefen ombord, døde den 23. september 1954, etter akutt sykdom på grunn av strålingen. Bare et halvt år hadde da gått siden «Castle Bravo»-eksperimentet.

Før ulykken[rediger | rediger kilde]

Båten som skulle bli rammet av ulykken ble sendt ut fra Koza i Wakayama som en vanlig fiskebåt i 1947. Den hadde navnet «Dainana Kotoshiro Maru» (japansk: 第七事代丸, Kotoshiro Maru Nr. 7). Senere ble den spesialisert på tunfisk-fiske i Yaizu i Shizuoka, og ble da omdøpt til Daigo Fukuryū Maru.

Uventet radioaktiv forurensing[rediger | rediger kilde]

«Daigo Fukuryu Maru» støtte på det amerikanske hydrogenbombe-eksperimentet på Bikiniatollet, nær Marshalløyene, den 1. mars 1954. Båten, sammen med de 23 fiskerne ombord og fisken, ble utsatt for stråling. Etterpå vendte de tilbake til Yaizu i Japan den 14. september.

Da eksperimentet fant sted, fisket Daigo Fukuryu Maru i faresonen som den amerikanske regjeringen hadde klarert på fohånd. Fiskerne ante fare og prøvde å rømme fra området, men de trengte tid til å få utstyret opp av sjøen og ble derfor utsatt for det radioaktive nedfallet noen timer. Senere utvidet USA den offisiselle faresonen, og det viste seg at mange fiskebåter fisket der på dette tidspunktet, i tillegg til Daigo Fukuryu Maru. En regner med at rundt hundre fiskebåter ble forurenset av radioaktiv stråling som følge av eksperimentet.

Daigo Fukuryu Maru-tragedien førte til en anti-atombevegelse i Japan. Den amerikanske regjeringen fryktet at bevegelsen ville føre til en antiamerikansk bevegelse, og gikk raskt inn i forhandlinger med den japanske regjeringen, gjennom statsminister Yoshida Shigeru, en politiker som ble sett på som amerikanskvennlig. Den amerikanske regjeringen betalte 200 000 amerikanske dollar til ofrene. Den japanske regjerigen godtok på sin side å ikke kreve ytterligere erstatning fra den amerikanske regjeringen.

Fiskebåten «Daigo Fukuryu Maru» er nå utstilt i Tokyo.

Innflytelse på populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Fem år etter ulykken lagde den japanske filmregissøren Shindo Kaneto filmen Daigo Fukuryu Maru. Skuespilleren Uno Jukichi spilte rollen som Kuboyama Aikichi.

Denne ulykken inspirerte også andre filmer, som f.eks. filmen Godzilla, som fortalte historien om et monster som ble mutert fra radioaktiv stråling da det ville hevne seg på sivilisasjonen.