«Aaron Manby»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Aaron Manby»
Generell info
Skipstypedampskip
Bygget ved 
Tekniske data[a]
Lengde32,56 meter
Bredde5,23 meter
Dypgående1,1 meter
Toppfart7 knop

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Aaron Manby» er verdens første dampdrevne stålskip. Det ble bygd i England i 1821 ved RotherhitheThemsen. Offiseren Charles Napier hadde en visjon om en rekke dampdrevne skip på elva Seinen. Han iverksatte byggingen av skipet, og «Aaron Manby» var det første av i alt seks slike skip som trafikkerte Seinen på 1800-tallet. Formålet ved turene på Seinen var i all hovedsak av kommersiell art, enten det var frakt av passasjerer eller rene fornøyelsesturer. Det har blitt hevdet at skipet var det første dampdrevne skip til å krysse Den engelske kanal. Dette er feilaktig, siden flere dampdrevne trebåter hadde gjort den samme bragden før «Aaron Manby». Skipet var derimot det første stålskip til å seile ut i åpen sjø.

Skipet var stort for sin tid, med en vekt på 116 tonn og en lengde på 120 fot. Motoren og padlehjulene var designet av Henry Bell, en oppfinner og ingeniør som hadde skaffet seg berømmelse etter designen av den dampdrevne trebåten «Comet». Padlehjulene var 12 fot i diameter.

Etter at Charles Napier gikk konkurs i 1827, fikk skipet franske eiere og fraktet til elva Loire, hvor den seilte frem til 1855.