Bjørn Viljugrein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørn Viljugrein
Født24. november 1969 (54 år)
Oslo
BeskjeftigelseFotballspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Kallenavn«Willy»
Høyde184cm
PosisjonSentral midtbane
Klubbinformasjon
Spiller forLagt opp
Draktnr.17
Ungdomsklubb
År
Klubber
Strømmen
Klubber
År Klubber Kamper (mål)
Strømmen 08700(3)
Lørenskog
Landslag
År
Lag
Norge
Kamper (mål)
2

Bjørn Viljugrein (født 24. november 1969) er en norsk tidligere fotballspiller. Han var sentral midtbanespiller, og spilte blant annet for Strømmen, Stabæk og Vålerenga på øverste nivå. Viljugrein fikk 2 kamper for landslaget.

Strømmen, VIF, Lørenskog og Everton[rediger | rediger kilde]

Viljugrein spilte for Strømmen som junior, og tok steget opp i A-stallen i 1988. Strømmen spilte på øverste nivå dette året, men rykket ned det daværende andredivisjon før 1989-sesongen. Her spilte Viljugrein på midtbanen sammen med spillere som Bjørn Arild Levernes og Espen Haug.

Før 1992-sesongen gikk Viljugrein til Vålerenga. Etter vekslende suksess med VIF i andredivisjon gikk han til Tom Nordlies Lørenskog allerede etter én sesong. Her ble Viljugrein i to sesonger, før han gikk til Stabæk før bæringenes Tippeligadebut i 1995.

Viljugreins Stabæk-debut endte i utvisning etter at han skallet ned Vålerengas Kent Bergersen.[3] Han kom imidlertid sterkere tilbake utover i sesongen, og stod blant annet for målet som sikret Stabæk ny kontrakt i Tippeligaen da han scoret kampens eneste mål på Aspmyra i oktober.[4]

Tilbake i Vålerenga[rediger | rediger kilde]

Etter to sesonger i Stabæk dro Viljugrein tilbake til Vålerenga før 1997-sesongen. Han hadde også fått flere andre tilbud,[5] men begrunnet valget av VIF med at Lars Tjærnås var blitt trener i klubben.[6] 1997 ble en jubelsesong for Viljugrein og Vålerenga, og på høsten var han i søkelyset til påtroppende landslagstrener Nils Johan Semb.[7] Viljugrein fikk sin ene landskamp denne høsten, i 0–0-kampen mot Colombia. Sesongen ble avsluttet med cupfinale på Ullevål, der Vålerenga tilslutt vant 4–2 over Strømsgodset.

Det var stor optimisme i VIF før 1998-sesongen, men da sommeren kom var klubben et bunnlag. Egil «Drillo» Olsen kom imidlertid inn og reddet klubben, og i november var Viljugrein med på «miraklet i Istanbul» der Oslo-klubben hentet inn tre mål mot tyrkiske Beşiktaş og gikk til kvartfinalen i cupvinnercupen.

Før 1999-sesongen var Viljugrein ute med en alvorlig kneskade, der det ble spekulert i at karrieren var i fare.[8] Han var imidlertid klar til kamp igjen i mai, men måtte snart operere kneet på nytt.[9] Etter kun 15 tippeligaminutter vurderte Viljugrein å legge opp etter sesongen.[10]

Viljugrein kom imidlertid tilbake før 2000-sesongen, og scoret i serieåpningen da Tromsø ble slått 4–1 på Ullevål. Utover våren skal ha ha vært i søkelyset til flere portugisiske klubber.[11] Viljugrein ble imidlertid i Oslo, med slet med skader utover høsten. Han måtte blant annet stå over den avgjørende kvalifiseringskampen mot Sogndal, der Vålerenga ikke klarte å vinne og dermed måtte ta turen ned i førstedivisjon. Det ble med den ene sesongen nede for Viljugrein og VIF, som rykket rett opp igjen.

Etter Vålerenga[rediger | rediger kilde]

Viljugrein meldte overgang til Hønefoss etter 2001-sesongen, da kontrakten med VIF var gått ut. Her ble han gjenforent med gammeltrener Lars Tjærnås. Viljugrein spilte én sesong på Hønefoss før han la opp. I 2009-/10-sesongen spilte han for Solør Futsal i eliteserien i futsal. Viljugrein har også representert Norge i VM i futsal.[12] Viljugrein er sesongen 2011 leder av sportslig utvalg og medlem av hovedstyret i Vålerenga Fotball.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Teigøy, Jarle. Vålerenga fotball-leksikon 1913–
  2. ^ «Bjørn Viljugrein». Aftenposten.  Teksten «besøksdato  » ignoreres (hjelp)[død lenke]
  3. ^ «'Kenta' ødela Stabæks fest, 2–0 til VIF». NTBtekst (22. april 1995)
  4. ^ «Kynisk forsvarsspill sikret Stabæk kontrakten». NTBtekst (8. oktober 1995)
  5. ^ «Fra Stabæk til 2. divisjon?». Aftenposten Aften (7. november 1996)
  6. ^ «Viljugrein klar for VIF». VG (9. november 1996)
  7. ^ «Viljugrein imponerte Semb». Aftenposten Aften (15. september 1997)
  8. ^ «Kneskade stopper Viljugrein Sesongen kan være ødelagt». Aftenposten Aften (3. mars 1999)
  9. ^ «Viljugrein på krykker – igjen!». Aftenposten Aften (29. juni 1999)
  10. ^ «Viljugrein avventer». Aftenposten Morgen (27. november 1999)
  11. ^ Dagbladet (27. juli 2000)
  12. ^ «10 år etter landslagsdebuten i fotball: Til futsal-VM som 37-åring». VG Nett. 15. juli 2007. Besøkt 6. juli 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]