Liv Heløe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liv Heløe
Født3. feb. 1963Rediger på Wikidata (61 år)
BeskjeftigelseSkuespiller, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserIbsenprisen (2006) (sammen med: Finn Iunker)[1]
IMDbIMDb

Liv Heløe (født 3. februar 1963 i Harstad) er en norsk skuespiller og dramatiker. Hun har skrevet både skuespill og hørespill.

Heløe har arbeidet som skuespiller ved blant annet Riksteatret, Teatret Vårt, Det Åpne Teater, Den Nationale Scene (1988–95), NRK Drama (1990–91) og ved Nationaltheatret (1995–99).

Hun ble oppført første gang som dramatiker med Negressen (1992). Hun var elev ved Pilotprosjektet for dramatikere 2001-2003.

Hun ble tildelt Ibsenprisen i 2006 for stykkene Lise L og I dag og i morgen. Prisen ble delt med Finn Iunker. I juryens begrunnelse het det blant annet:

(Hun v)iser stor tematisk bredde, politisk engasjement og eksponerer dramaturgisk styrke og kløkt gjennom stykkene, Lise L (Nasjonalteateret), I dag og i morgen (Hålogaland teater), Veien hjem, Radioteateret og Dag (for den unge scenen DUS).

Hun behandler tilsynelatende hverdagslige tildragelser i et menneskes liv, men når arbeidet med tekstene hennes utvikler seg, åpner hun for store dyp i den menneskelige psyke og viser en skarp iakttagelse av felles menneskelige og politiske problemstillinger, som det globaliserte samfunn stiller opp for oss alle.[2]

I 2010 ble hennes forestilling Før det ringer tildelt Heddaprisen for beste barne- og ungdomsforestilling. Juryen omtalte Heløe som «en begavet dramatiker som arbeider målbevisst både for å gripe tak i problemstillinger som opptar de unge, og for å finne den rette tonen i skildringen av ungdommelig hverdag.»

Hun ble i 2019 tildelt 10-års «Stipend for etablerte kunstnere» av Norsk kulturråd.[3]

Produksjon som dramatiker (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nrk.no, besøkt 24. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Ibsen-prisen 2006 - «Skien feirer Ibsen» hentet fra Ibsen.net [1]
  3. ^ «Stipend for etablerte kunstnere - 2019 - kulturradet.no». www.kulturradet.no. Arkivert fra originalen 5. april 2019. Besøkt 5. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Maria Tryti Vennerød
Vinner av Ibsenprisen
delt med Finn Iunker

Neste mottaker:
Christopher Grøndahl