ʿAbd Allāh ibn az-Zubayr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ʿAbd Allāh ibn az-Zubayr
Fødtmai 624[1]Rediger på Wikidata
Medina[2]
Død1. okt. 692Rediger på Wikidata
Mekka[3]
BeskjeftigelsePolitiker, mufassir, faqih, muhaddith, teolog, orator, kalif Rediger på Wikidata
Embete
FarZubayr ibn al-Awam[2]
MorAsmā' bint Abu Bakr
Søsken
8 oppføringer
Urwah ibn Zubayr
Hamza ibn az-Zubayr
Hamza ibn az-Zubayr
Jàfar ibn az-Zubayr
Khàlid ibn az-Zubayr
Amr ibn az-Zubayr
al-Múndhir ibn az-Zubayr
Ramla bint az-Zubayr
BarnAbbad ibn Abd-Al·lah ibn az-Zubayr
Àmir ibn Abd-Al·lah ibn az-Zubayr
Hamza ibn Abd-Al·lah ibn az-Zubayr
Khubayb ibn Abd-Al·lah ibn az-Zubayr
NasjonalitetRashidun-kalifatet
Umajjadene

ʿAbd Allāh ibn az-Zubayr (arabisk: عبد الله بن الزبير; født 624/2 AH i Medina, død 692 AD/73 AH i Mekka) var en arabisk ṣaḥābiyy og senere motstander av umayyadene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans foreldre var az-Zubayr ibn al-ʿAwwām og Asmāʿ bint Abū Bakr, datteren til den første kalifen Abū Bakr. Slik var han også nevøen til ʿĀʾiša, en annen av Abū Bakrs døtre og Profeten Muḥammads tredje kone.

Ibn az-Zubayr var et medlem av Banū Asad-stammen.

Stridsmann[rediger | rediger kilde]

Da han var ung tok han del i flere felttog mot det bysantinske og det sasanidiske riket. Han deltok i marsjen til Sbeitla i dagens Tunisia, som var den selverklærte keiseren Gregor Patriarkens hovedstad. Keiser Gregor ble beseiret og drept i slaget ved Sufetula i 647.

Ibn az-Zubayr tok ikke del i politikken i regjeringstiden til Muʿāwiyah I, men da Yazīd I overtok som kalif nektet han å sverge troskap til den nye herskeren. En av hans støttespillere, Muslim ibn Šihāb, var faren til Ibn Šihāb az-Zuhrī, som ble en berømt skriftlærd.

Kalif[rediger | rediger kilde]

Etter at al-Husayn ibn ʿAlī ble drept i slaget ved Karbala i 680 dro Ibn az-Zubayr tilbake til al-Ḥiǧāz, hvor han erklærte seg som rettmessig kalif og begynte å skaffe seg støttespillere. Siden befestet han makta si ved å sende en guvernør til al-Kūfah. Kort tid etter skaffet han seg makta i dagens Irak, det sørlige Arabia, mesteparten av Syria og deler av Egypt. Han nøt godt av den store misnøyen blant befolkningen mot umayyadenes styre.

Yazīd forsøkte å slå ned ʿAbd Allāhs opprør ved å invadere al-Ḥiǧāz, og han erobret al-Madīnah etter det blodige slaget ved al-Harrah etter først å ha beleiret Makkah, mens hans plutselige død i 683 ble slutten på felttoget og førte umayyaderiket inn i kaos på grunn av borgerkrigen som brøt ut.

Dette delte det islamske riket i to deler styrt av to forskjellige kalifer, men så snart umayyadenes borgerkrig hadde endt gjenerobret de Ibn az-Zubayrs deler av Egypt og Syria, og på grunn av kharijittenes opprør i Irak ble Ibn az-Zubayrs rike redusert til al-Ḥiǧāz.

Død[rediger | rediger kilde]

Ibn az-Zubayr ble endelig beseiret av ʿAbd al-Malik, som sendte al-Ḥaǧǧāǧ ibn Yūsuf for å gjenforene det islamske riket. Al-Ḥaǧǧāǧ beseiret og drepte Ibn az-Zubayr på slagmarken i 692, og gjenforente slik det umayyadiske riket. Etter å ha blitt drept ble han halshugget, og kroppen hans ble korsfestet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b IES/Abdullakh ibn Zubajr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Muʿāwiyah I 
Allah Eser
Kalif (selverklært)

(684692)
Etterfølger:
 ʿAbd al-Malik