Åheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åheim ca. 1948-49

Åheim er den sørligste bygda i Vanylven kommuneSunnmøre. Åheim ligger ved fylkesgrensen til Vestland, med Kinn kommune i sør og Stad kommune i vest og i øst. Bygda har egen barne og ungdomsskole, Åheim skule, som huser barn fra kretsene Åheim, Skorge, Gusdal, Slagnes og Sylte.

Olivin[rediger | rediger kilde]

Olivin

Sibelco Nordic (tidligere A/S Olivin) er en steinbedrift som driver utvinning av mineralet olivin, og er bedriften som rommer de fleste arbeidsplassene i bygda. Sibelcos område ligger ved sjøen, med eget dagbrudd i Gusdal. Steinen blir videre transportert fra Gusdal til Åheim gjennom transportbånd som går i tunnel i fjellet. Når steinen kommer ned til Åheim blir den knust opp og sortert i forskjellige typer, alt etter bruksområde.

AS Olivin førte i 1998 opp idrettshallen Olivinhallen, i forbindelse med sitt 50 års jubileum.

Norsk OlivinSenter er et steinsenter, som er samlokalisert med gullsmed Bjørnar Ekremsæter. NOS holder til i gamle Thue Skule.[1]

Sankt Jetmund kirke[rediger | rediger kilde]

Sankt Jetmund kirke

Sankt Jetmund kirke ligger i sentrum av Åheim. Det er en lang kirke bygget av stein og ble ført opp i 1155. I 1863 ble kirken demontert, og steinen ble spredd utover i bygden og ble benyttet i andre bygg. En gruppe lokale gikk sammen og fikk samlet tilbake steinene som var tatt fra kirken, og i 1957 ble kirka gjenreist og vigsla på de gamle murene som stod igjen.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Gjennom hele året er det stor aktivitet i bygda. I Olivinhallen kan en drive med friidrett, fotball, basketball, håndball, volleyball. Et steinkast borte har en også kunstgress og gressbane.

På sommeren kan man fiske laks i Åheimselva.

Overnattinger[rediger | rediger kilde]

Kvilehytta ligger plassert ca. 120 m over havet. Her er det kafé med flott utsikt over tettstedet Åheim og mulighet for overnatting.

Jetmund Gjesteheim er et rimelig vandrerhjem med en enkel standard. Her kan man leie rom, eller strøm til bobil/campingvogn.

Referanser[rediger | rediger kilde]