Pistol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
GLOCK 17

Pistol er en type skytevåpen som brukes i én hånd. Ordet brukes normalt spesifikt om våpen som bruker krutt som drivmiddel.[1]

Våpen som går under denne betegnelsen er revolvere, semi-automatiske pistoler, full-automatiske pistoler, og enkeltskuddspistoler slik som flintlås- og perkusjonpistoler. Kjente typer pistoler er John Moses Browning med sin Colt M1911, GLOCK med sine polymerpistoler og revolveren Colt Single Action Army (Colt Peacemaker). Noen ganger brukes ordet i en mer restriktiv betydning om semi-automatiske pistoler, hvor revolvere og fullautomatiske pistoler er ekskludert.

Småkalibrede pistoler og revolvere i kamret for .22 Long Rifle bruker patroner med randtenning som er rimelige å fremstille. De er populære til øvelsesskyting og finnes også som vitenskapelig utformede konkurransevåpen.

Det produseres også rene konkurransevåpen i .32 S&W Long til bruk i det internasjonale grovpistolprogrammet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «pistol» er utledet av det franske ordet pistole (eller pistolet), som har tre mulige opprinnelser:

  • Fra det tsjekkiske ordet píšťala (fløyte eller pipe, som sikter til formen til et husittisk skytevåpen), fra middelhøytysk pischulle eller fra middelfransk pistole.
  • Fra byen Pistoia i Italia, hvor håndholdte våpen (utformet for å skyte med fra hesteryggen) ble produsert først på 1540-tallet.
  • At tidlige pistoler ble båret av kavaleriet i hylstre som hang fra hestesadelen (som kalles pistallo på middelfransk).

På norsk brukes ordet noe annerledes enn på engelsk, der pistol spesifikt brukes om alle enhåndsvåpen som ikke er revolvere.[2]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lovdata.no – Våpenloven
  2. ^ Larry Koller (1962). The Arco gun book. Arco Pub. Co.,. Besøkt 11. januar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]