Moskusbukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moskusbukk
Nomenklatur
Aromia moschata
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
moskusbukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektAromia
Økologi
Habitat: løvskog og kulturlandskap med selje
Utbredelse: den palearktiske sone
utbredt i Sør-Norge.

Moskusbukk (Aromia moschata) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den finnes i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Moskusbukk (Aromia moschata), hode

En stor (20–34 mm) og slank, metallgrønn trebukk. Arten kan ikke forveksles med noen annen nordisk bille. Antennene er noe lengre enn kroppen hos hannen, litt kortere enn kroppen hos hunnen. Hodet er fremstrakt og forholdsvis lite. Pronotum er sekskantet sett ovenfra, med to par spisse knøler i midten. Dekkvingene har markerte skuldre og er parallellsidige, med to mer eller mindre tydelige lengderibber på hver vinge. Beina er ganske lange og slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i stammer av skadede seljer. Larvene lever på grensen mellom levende og død ved, og finnes gjerne i tilknytning til sår i barken, for eksempel forårsaket av trebukken Saperda similis. Andre arter kan dra nytte av moskusbukk-larvenes gnag, for eksempel kan sommerfuglen løvtredreper (Cossus cossus) ofte legge egg på seljer angrepet av moskusbukk. De store larvene er ettertraktet mat for hakkespetter. Larveutviklingen tar 3-4 år, det samme seljetreet kan brukes av arten i mange år. Larvene kan trolig bidra til å drepe seljetrær, men siden disse gjerne blir regnet for å være av liten økonomisk verdi er ikke arten regnet som et betydelig skadedyr. De voksne billene kan finnes på blomster i juli-august. Om man plukker dem opp, utsondrer de et moskusaktig luktstoff.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av Palearkti. I Norge finnes den i Sør-Norge, på Østlandet og i noen fjordstrøk vestpå.[1]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. februar 2020. Besøkt 2. februar 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]