Lurk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lurk er et spesielt rytmeinstrument utviklet og brukt av den norske visegruppa Vømmøl Spellmannslag. Den består av en to meter lang seljestav påmontert en beksømsko i den ene enden, og ble brukt som rytmeinstrument ved at den ble slått ned i en lav resonanskasse. På originallurken var det påmontert et cymballokk på den ene siden.

Sammen med en tamburin, som lurkisten trakterte med den andre hånda, utgjorde lurken det som senere har blitt beskrevet som Vømmøl-snerten, lagets musikalske særegenhet.

Hans Rotmo har sagt om rytmekompet i vømmølmusikken:

«Lurken var vårt spesielle rytmeinstrument. Det ble traktert av vokalisten og var både gimmick og blikkfang. Lurken er en gjenerobring og videreutvikling av et gammelt rytmeinstrument som har overvintra i folkedypet fra uminnelige tider. Den består av en to meter lang seljestokk påmontert en beksømsko som støtes ned i en lav resonanskasse og gir et kraftig 'tjofffk'. Det låter tyngre enn et tramp, mer konsist enn et stortrommeslag. Lurkisten ble i tillegg utstyrt med en tamburin i andre handa slik at han kunne slå etterslag og dermed fikk vi en erstatter for trommesettet. Eneste savn var hi-hat, rytmer som beguine og slowfox fikk vi ikke til.»[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans Rotmo: Vømmølmusikken. Blåmann Musikkforlag, 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]