Klippe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gibraltarklippen sett fra vest, med en stor del av det bebygde område i Gibraltar i forgrunnen
De hvite klipper ved Dover, Storbritannia

En klippe er en markant oppragende (bratt) terrengformasjon av geologisk karakter.[1] Det kan være en stupbratt fjellvegg eller en enslig bratt fjellformasjon av en viss størrelse. Noen nøyaktig definisjon ser ikke ut til å eksistere, så akkurat hva som en klippe er kan være litt omdiskutert. Klipper er imidlertid vanligvis sammensatt av bergarter som er motstandsdyktige mot erosjon og forvitring, som limonitt, sandstein, dolomitt og kalkstein.[1] Det ser imidlertid ut til at steile eller stupbratte fjellformasjoner stort sett inngår i beskrivelsene av klipper.

I Norge er en av de mest kjente klippeveggene den såkalte Trollveggen i Romsdalen, som i lang tid var populær blant basehoppere. Gibraltarklippen lengst sør på Den iberiske halvøy og De hvite klipper ved Dover i Storbritannia er begge eksempler på klippeformasjoner. I Danmark har man kalkklipper som gjerne kalles klinter, som Møns Klint på øya Møn sør for Sjælland. På Tempelhøyden i Jerusalem står Klippedomen, som indikerer at den vesle fjellformasjonen må ha blitt definert som en klippe en gang i tiden. Det samme gjelder for Den tarpeiske klippe, som var en sørøstlig utstikker av Kapitol i det gamle Roma. Klippen ble ifølge et sagn oppkalt etter den ung piken Tarpeia, som forrådte borgen til sabinerne.

Klipper indikeres ofte i zoologien, der flere arter navngis etter klipper. Et nærliggende eksempel er klippesvale (Ptyonoprogne rupestris), som hekker i fjellstrøk og ved bratte klippekyster. Et annet er klippehopperpingvin (Eudyptes chrysocome), som blant annet kjennetegnes av sin terrestriske atferd på vanskelig tilgjengelige klipper på øyer i Antarktis. En tredje er klipperotte (Petromus typicus), en middels stor gnager som minner om et ekorn og lever i tørre og halvtørre områder med klipper, berg og storsteina ur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Tysk Portillo (2022) hva er en klippe. Network Meteorology, 11/03/2022. Besøkt 2022-05-23

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Cliffs – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Cliff – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata