Ambulansetjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ambulansebil

Ambulansetjenestene er dedikert til å gi prehospital akuttmedisinsk behandling og/eller transport til endelig behandling, til pasienter med sykdommer og skader som pasient, eller lege mener utgjør et medisinsk nødstilfelle.

Ambulansetjenestene er en gren av prehospitale tjenester – som gjennomføres før pasienten kommer til sykehus.

Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ambulansetjenesten i Norge

Virksomheten i Norge styres av forskrift om akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus. I Norge finnes følgende yrkeskategorier ambulansepersonell som arbeider i ambulansetjenesten:

Fra 19xx-tallet[når?] og framover, ble ambulansene bemannet med to ambulansepersonell. De var i stand til å gi pasienten oksygen og transportere pasienten til sykehuset. Over tid fikk personellet myndighet delegert av lege til å forvalte et begrenset antall medikamenter til pasienten for å lette de ulike medisinske tilstandene. I 19xx ble ambulansearbeider en beskyttet tittel med en formell utdanning.

Danmark[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ambulansetjenesten i Danmark

I Danmark utgjøres ambulansetjenesten primært av den del som utføres på vegne av Danmarks regioner som en del av det offentlige helsevesen. Sekundært eksisterer det et privat marked, hvor forsikringsselskaper betaler private selskaper for å utføre liggende (ikke akutte) transporter. Noen firmaer på det private marked fungerer også som underentreprenører til det offentlige marked, særlig ved ikke-akutte syketransporter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]