Trigonalidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trigonalidae
Taeniogonalos gundlachii
Nomenklatur
Trigonalidae
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
UnderordenStilkvepser
Økologi
Antall arter: ca. 100 kjente, 1 i Europa,
ikke i Norge
Inndelt i

Trigonalidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie i ordenen vepser. Det er en forholdsvis artsfattig familie med rundt 100 kjente arter. De er regnet for å være svært sjeldne. Mange arter har en bisarr, kompleks livssyklus. En art, Trigonalis hahnii, forekommer i Europa. Stavemåten på navnet har variert en del, og Trigonalyidae har vært mye brukt, den korrekte stavemåtene er imidlertid Trigonalidae da denne er den først publiserte.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 7 – 12 mm), nokså kraftige vepser. Mange arter ligner på stikkvepser (Vespidae) men skilles lett fra disse på at antennene er mye lengre og tynnere. På farge er de svarte, eller gule og svarte. Hodet er stort og bredt, med forholdsvis små fasettøyne og tre punktøyne (ocelli). Antennene er trådformede, tynne og omtrent så lange som kroppen. Det innerste leddet er ovalt, ledd nummer to lite og nesten kuleformet. Vingene er velutviklede med tydelig årenett. Den fremre delen av forvingen er ofte formørket. Beina er middels lange og kraftige. Bakkroppen er mer eller mindre oval, insektet virker timeglass-formet sett ovenfra.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De er parasitoider, som utvikler seg på larver eller pupper av ulike insekter og til slutt dreper disse før de forpupper seg. Trigonalidene er vanligvis såkalte hyperparasitter, det vil si at de snylter på verter som selv er parasitter. Livssyklusen til disse artene er meget uvanlig. Hunnen legger tusenvis av bittesmå egg på blader av ulike planter. For at eggene skal kunne utvikles, må de etes av en sommerfugl-larve. Når eggene klekkes inne i larven, angriper ikke de nyklekte larvene sommerfugl-larven selv, men derimot eventuelle andre parasitter som måtte finnes inne i dem. Om det ikke er andre parasitter der, kan larvene ete hverandre. Dersom sommerfugl-larven blir drept av en stikkveps og ført tilbake til bolet, kan trigonalide-larvene angripe stikkvepsens larver. Noen arter har en mer konvensjonell livssyklus som parasitter på planteveps.

Systematisk inndeling / palearktiske arter[rediger | rediger kilde]

Alle de nevnte artene unntatt Trigonalis hahnii lever bare i Øst-Asia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bilder av nordamerikanske arter: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Lelej, A.S. (2003). A review of the family Trigonalyidae (Hymenoptera) of the Palaearctic region. Far Eastern Entomologist 130: 1-7. [2]