Corby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Corby

Kart over Corby
Vist i Northamptonshire

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionØst-Midlands
Adm. grevskapNorthamptonshire
Seremonielt grevskapNorthamptonshire
StatusDistrikt og by (town)
Adm. senterCorby
PostnummerNN17-NN18
Retningsnummer01536
Areal80,28 km²
Befolkning54 927 (2011)
Bef.tetthet684,19 innb./km²
ONS-kode34UB
Kart
Corby
52°29′29″N 0°41′47″V

Corby er en industriby, kommune (borough) og administrativt distrikt i grevskapet Northamptonshire i England. Den er lokalisert 37 km nordøst for grevskapshovedstaden Northampton. Byen hadde en befolkning på 54 927 innbyggere ved folketellingen i 2011.[1] Byen var en tid lokalt kjent som «Lille-Skottland» grunnet det store antallet innflyttede skotske arbeiderne som kom til Corby for å arbeide ved stålverket.[2] I de siste årene har Corby gjennomgått en stor fornyelsesprosess med åpningen av jernbanestasjon, aktivitetssenteret Corby International Pool i 2009[3] og samfunnsbygningen Corby Cube som åpnet i 2010. I sistnevnte huser byrådet, men også bibliotek, teater med 450 seter, butikker og andre aktiviteter.[4]

Borough[rediger | rediger kilde]

Borough Corby består av byen Corby foruten også landsbyene Weldon, Rockingham, Gretton, Cottingham, Middleton, East Carlton, Stanion og Little Stanion.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er funnet gjenstander fra mesolittisk og neolittisk tid i området rundt Corby. De første tegnene på permanent bosetning dateres langt senere, til 700-tallet da daner ankom og grunnla Koris by. I Domesday Book (1086) er stedet nevnt som Corbei.

I 1226 innvilget Henrik III retten til å holde marked og to årlige festivaler. Elizabeth I innvilget i 1568 et charter som ga mannlige innbyggere rett til å nekte å gjøre tjeneste i den lokale militsen.[5] En lokal legende forteller at hun gjorde dette ettersom hun under en jakt i området falt av hesten, og ble reddet av Corbyboere. En annen forklaring er at det ble gjort som en gunstbevisning til hennes elsker Christopher Hatton. Siden 1862 har Corby Pole Fair blitt feiret hvert tyvende år til minne om dette charteret.

Industrialisering[rediger | rediger kilde]

Minnemerke for stålarbeiderne.
Krigsminnesmerke.

Det har blitt tatt ut jernmalm i området siden romersk tid, men dette utviklet seg ikke til noen betydelig industri før på 1800-tallet. Da ble det med jernbanens komme både mer lukrativt å hente ut malmen, og lettere og billigere å frakte den. Et jernverk ble etablert innen 1910. I 1931 var Corby fortsatt en landsby med omkring 1500 innbyggere. Den begynte så å vokse raskt etter at det skotske firmaet Stewarts and Lloyds opprettet et kombinert jernsmelteverk og stålverk. Da konstruksjonen begynte i 1934 strømmet arbeidere til ikke bare fra hele England, men også fra det vestlige Skottland og Irland. Det første stålet ble produsert i oktober 1935, og i flere tiår dominerte stålindustrien i byen. Innen 1939 hadde folketallet vokst til 12 000, og Corby ble regnet som den største landsbyen i England. På det tidspunkt ble det bestemt å opprette et urbant distrikt, og dermed gi stedet status som town

Andre verdenskrig og etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Under den andre verdenskrig var det forventet at stålverkene skulle bli et mål for tyske bombefly, men bare noen få bomber ble sluppet over byen, og ingen liv gikk tapt.[6] Det eneste synlige spor etter krigen er noen kulehull på fasaden til det gamle postkontoret, som nå er en vinbar. Det er ikke kjent hvordan dette skjedde, men den mest populære lokale historien er at det var et tysk bombefly som etter et raid mot Coventry bestemte seg for å bruke opp det han hadde igjen av ammunisjon og skjøt mot noen lys han så i byens sentrum.

Stålverkene gjorde en betydelig innsats under krigen, blant annet ved å produsere stålrørene som ble brukt til å forsyne allierte styrker på kontinentet med drivstoff under Operasjon Pluto.

Innen 1950 hadde befolkningstallet nådd 18 000. Det året ble Corby en new town, og fikk en ny periode med ekspansjon. Det ble laget et veinett tilpasset moderne biltrafikk, og byen fikk mange grønne lunger og skogområder.

Nedgangstid[rediger | rediger kilde]

I 1967 ble den britiske stålindustrien nasjonalisert, og stålverkene i Corby ble dermed underlagt British Steel. Fra midten av 1970-årene førte selskapet, som gikk med kraftig underskudd, en strategi som blant annet gikk ut på å konsentrere industrien i fem områder: Det sørlige Wales, South Yorkshire, Scunthorpe, Teeside og Skottland. Dette fortsatte etter den konservative valgseieren i 1979, og i begynnelsen av 1980-årene gikk 11 000 arbeidsplasser tapt i Corby. Arbeidsledigheten steg til mer enn 30%.[7]

I 1983 kom nytt håp, i form av planer om å bygge en stor temapark kalt Wonder World. Dette skulle føre med seg omfattende utbygging over en periode på et tiår, og deretter gi mange arbeidsplasser både direkte og indirekte. Det ble etterhvert klart at prosjektet ikke kom til å bli realisert, og lokalt omtalte man det som «Wonder World, Wonder When?». Området har siden blitt solgt, og pr. 2006 er det planer om å utvikle det som et boligområde.

Arbeidsledigheten har gått ned og ligger på det nasjonale gjennomsnittet, men nedgangstiden har satt spor og har ført til mye bitterhet. Siden 2003 har det blitt gjennomført programmer for å øke befolkningen, med et langsiktig mål på 100 000 innbyggere. Dette er blant annet gjort ved å tiltrekke flere store selskaper, som Argos som har lagt et stort distribusjonssenter til byen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Corby har følgende vennskapsbyer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Corby (Northamptonshire)», City Population
  2. ^ «The English town that's truly Scottish», Scotsman.com
  3. ^ «Corby East Midlands International Pool». Arkivert fra originalen 25. januar 2016. Besøkt 3. februar 2016. 
  4. ^ «Corby Cube». Arkivert fra originalen 2. juni 2016. Besøkt 3. februar 2016. 
  5. ^ Corby Pole Fair Charter
  6. ^ Memories of the Second World War[død lenke]
  7. ^ Memorandum by Corby Borough Council (NT 50) Arkivert 4. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  8. ^ a b «Town twinning - Corby» Arkivert 3. november 2012 hos Wayback Machine.. Corby Borough Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]