Ernie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ernie er en tegneserie av den amerikanske tegneserieskaperen Bud Grace. Serien startet opp i februar 1988. I 1998 endret Grace navnet på serien til Piranha Club (Pirayaklubben), siden fokus i serien etter hvert flyttet seg fra den tidligere hovedperson Ernie Floyd og over til Pirayaklubben og dens medlemmer. På norsk beholdt serien likevel navnet Ernie.

Bud Grace opprettet 1. mars 1996 en norsk avdeling av klubben, Pirayaklubben i Norge, på Tegneseriemuseet. Han tegnet på klubbens inngangsdør og innredet lokalet med bilder og tegninger.

Norske utgivelser[rediger | rediger kilde]

Bladkompaniet begynte å gi ut Ernie som eget blad i Norge i 1996, og fortsatte frem til Egmont Serieforlaget tok over i 2002. Bladet kommer ut omtrent én gang i måneden, i tillegg til årlige julehefter.

Bladkompaniet ga ut seks Ernie-bøker mellom 1993 og 1999.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien utspiller seg i den lille byen Bayonne i USA. Serien handler hovedsakelig om Ernie Floyd, onkelen Sid Fernwilter og deres omgangskrets.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Ernie Floyd: seriens hovedperson. Han er pasifist og sin onkels rake motsetning. Tidligere jobbet han på det lokale akkarburgeriet, men fikk sparken i en serie som kom ut i Norge i 1997. Etter dette tok han seg jobb på en dynamittfabrikk. I 2005 jobbet han tydeligvis på akkarburgeriet igjen, men utdannet seg til å bli blortolog. Dette førte til at han begynte å jobbe som burgerkokk. Det er nå vanskelig å si hvor han egentlig jobber. Ernies kjæreste heter Doris Husselmeyer, som han har et noe ambivalent forhold til. Til tider virker det som kjærligheten blomstrer, men mye av serien (særlig i de første årene) dreier seg også om hvordan Ernie prøver å få henne til å slå opp med ham. Ernie blir dessuten skrekkslagen hver gang Doris hinter frempå med at det er på tide å få barn. Ernie er ellers særpreget ved et par noe spesielle interesser. For det første eier han en DeSoto 1957-modell, visstnok en av to i den vestlige hemisfære. Pirayaklubben utnytter gjerne dette ved å stjele hjulkapslene hans, for så å selge dem tilbake til ham til blodpris. For det andre er Ernie en manisk storsamler av brødristere.

Sid Fernwilter: Ernies onkel, hvis egentlige navn er Sidney Fernwilter. Han pleide å være Bayonnes eneste "apeadvokat" men mistet lisensen i 1984. Han opererte fortsatt som apeadvokat et par år etterpå også, noe han senere skulle havne i fengsel for etter farskapssaken mot sin nevø Ernie (noe som er en lang historie). Han er en kapitalist som har Onkel Skrues forkjærlighet for penger, men som ikke har like mange av dem, noe leseren kan undre seg over i og med at han svindler folk hele tiden fra sitt firma Fernwilter & Co. I 2004, da Ernie spurte om hvorfor han ikke var steinrik, besvarte han dette spørsmålet ved at alle pengene han svindlet folk for «gikk til innkjøp av blå polyesterdresser» (noe han alltid går med i serien) og viste ham et skap fullt av slike. Han er medlem av Pirayaklubben som er en nasjonal klubb for akkurat slike som ham. I denne klubben har han både en lang historie som "årets piraya" og en stilling som kasserer. I sine ungdomsår var han en hippie, men «så lyset» når han samlet inn penger til en sekt og fikk en femtilapp.

Effie Munyon: Sids kavaler som er berømt for sin kokekunst. Men ikke på en positiv måte. Hennes spesial er akkar, og det finnes ikke den matrett på jorden hun ikke klarer å herpe. Hun ber Sid på middag hver dag i uka, noe Sid aldri sier nei til fordi maten er gratis (noe som egentlig er hovedgrunnen til deres forhold). Hun har servert mye rart oppgjennom årene. I den første årgangen kom hun til å tilberede en av Ernies "apetjenere". «Smakte som kylling» kommenterte hun etterpå. Spencer Husselmeyers (Doris' slamp av en lillebror) slange har også havnet på bordet. Hun har også vært «banandronningen» på den «store bananfestivalen» i Bahamas i 1985.

Dr. Enos Pork: Sids beste venn, og privatpraktiserende lege. Han fremstilles gjerne som totalt inkompetent, og er ofte observert med en ordbok, som han bruker for å finne ut hvor forskjellige organer befinner seg i kroppen. Han har imidlertid hatt enkelte heldigere dager på jobben, blant annet da han foretok en vellykket plastisk operasjon på en mann som hadde verdens største nese. Pork er i likhet med Sid medlem av Pirayaklubben, og han er en notorisk storrøyker; han er aldri å se uten en sneip i munnviken. Porks kone, som i serien bare omtales som Frau Pork, er en hardtslående kvinne, som avskyr Sid, og Pirayaklubben generelt. Pork og Sid får seg gjerne en omgang med kjevla hennes dersom de kommer hjem i beruset tilstand i de sene nattetimer.

Zerblat: Et romvesen, som kommer fra planeten Grel Zak. Han er en venn av Ernie, men opptrer bare i serien ved sjeldne anledninger.