Amour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amour
orig. Amour
Generell informasjon
Sjangerdrama
Utgivelsesår2012
Prod.landFrankrike
Språkfransk
Bak kamera
RegiMichael Haneke
ProdusentMargaret Ménégoz
Stefan Arndt
Veit Heiduschka
ManusforfatterMichael Haneke
SjeffotografDarius Khondji
KlippMonika Willi
Foran kamera
MedvirkendeIsabelle Huppert
Jean-Louis Trintignant
Emmanuelle Riva
Prod.selskapLes Films du Losange
X-Filme Creative Pool
Wega Film
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Amour er en fransk dramafilm fra 2012 skrevet og regissert av Michael Haneke.

Hovedrollene spilles av Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva og Isabelle Huppert. Filmen er en fransk, tysk og østerriksk samproduksjon. Den hadde premiere 20. mai 2012 under Filmfestivalen i Cannes [1][2] og hvor den ble belønnet med Gullpalmen.[3][4]

Filmen handler om et eldre ektepar, Georges og Anne, som er pensjonerte musikklærere, mens datteren Eva bor i utlandet. En dag blir Anne utsatt for et hjerneslag som gjør henne lam i halve kroppen.[5]

Filmen ble tildelt Oscar for beste fremmedspråklige film.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter at en rekke beboere i en bygård i Paris klager på grunn av en merkelig lukt som kommer fra en av leilighetene, bryter en brigade av brannmenn og politi ned døren hvor de oppdager liket av Anne (spilt av Emmanuelle Riva) som ligger på en seng, pyntet med blomster. Flere måneder før denne åpningsscenen deltar Anne og ektemannen Georges (spilt av Jean-Louis Trintignant) begge pensjonerte piano-lærere i åtti-årene, på en forestilling gjennomført av en av Annes tidligere studenter, Alexandre. Når de vender hjem oppdager de at noen, uten hell, har forsøkt å bryte seg inn i leiligheten deres. Neste morgen, når ekteparet spiser frokost, får Anne lydløst et hjerneslag. Hun blir sittende i en katatonisk tilstand, og reagerer ikke når Georges snakker til henne. Hun kommer seg, i det Georges er i ferd med å skaffe hjelp. Men Anne aner ikke at hjerneslaget fant sted. Georges klarer ikke å overtale henne til å skaffe lege-hjelp, før Anne oppdager at hun ikke er i stand til å skjenke seg en drink.

Anne gjennomgår en operasjon på en blokkert pulsåre i halsen, men operasjonen går galt. Dette gjør at Anne blir varig lam på høyre side av kroppen, og må sitte i rullestol. Hun får Georges til å love å aldri sende henne tilbake til sykehuset, eller til et sykehjem. Georges blir Annes pliktoppfyllende, men litt irriterte, hjelper. En dag forteller Anne, tilsynelatende etter å ha forsøkt å begå selvmord ved å falle fra et vindu, til Georges at hun ikke lenger ønske å leve. Alexandre, hennes tidligere student hvis forestilling de deltok på tidligere, kommer innom. Anne kler seg ut, og fører en livlig samtale under besøket, noe som gir Georges håp om at den medisinske tilstanden hennes bare var midlertidig. Men Anne får snart et annet hjerneslag som etterlater henne dement, og ute av stand til å snakke.

Georges fortsetter å passe på Anne, til tross for all belastningen dette legger på ham. Georges begynner å ansette en privat sykepleier tre dager i uken. Datteren deres, Eva (spilt av Isabelle Huppert) ønsker at moren hennes skal havne i et omsorgshjem, men Georges sier at han aldri kommer til å bryte løftet han ga Anne. Georges ansetter en annen sykepleier. Men han gir henne sparken kort tid senere, etter at han oppdager hvordan hun mishandler Anne. En dag sitter Georges ved siden av Annes seng og forteller henne en historie fra barndommen, som ser ut til å berolige henne. Men når Georges er ferdig med historien, plukker han opp en pute og kveler henne.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2012 Official Selection». Cannes. Besøkt 28. april 2012. 
  2. ^ «Cannes Film Festival 2012 line-up announced». timeout. Arkivert fra originalen 20. desember 2012. Besøkt 28. april 2012. 
  3. ^ «Michael Hanekes «Amour» vant Gullpalmen», Aftenposten 27. mai 2012, besøkt 28. mai 2012
  4. ^ «Awards 2012». Cannes. Besøkt 28. mai 2012. 
  5. ^ Lemercier, Fabien (22. november 2010). «Ile-de-France backs Haneke's Amour». Cineuropa. Besøkt 28. mai 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
The Tree of Life
Gullpalmen
Neste mottaker:
Blå er den varmeste fargen
Forrige mottaker:
Nader og Simin – et brudd
Oscar for beste fremmedspråklige film
Neste mottaker: