Hytte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hytte ved innsjø i fjellet
Sommerdag ved hytte langs Tyrifjorden, Løken - Røyse i Hole kommune. Foto: Hans Johan Løken (1979).

Hytte (fra lavtysk «lite/fattigslig hus») eller koie er en mindre bygning som man kan overnatte i.

Hytter oppføres gjerne i nærheten av fritidsaktiviteter som jakt, fiske og friluftsliv/utendørsidrett, eller i områder med spesielt fin natur, som i skogen, på fjellet eller ved sjøen.[1]

I senere tid har flere og flere begynt å benytte betegnelsen hytte også på hus som brukes som fritidsbolig eller feriebolig, og det er heller ikke lenger noen krav til at det er en mindre bygning. I de mest attraktive områdene har det blitt stadig mer vanlig med regulerte felter hvor hyttene ligger svært tett, i såkalte «hyttelandsbyer». Her bygges det også kjedede hytter og ferieleiligheter, tilsvarende som i en vanlig by.

DNT Fogdehytta i ØverbymarkaGjøvik
Hytter på Hardangervidda

Mange andre språk har ikke et helt tilsvarende ord, men bruker i stedet samme ord om små hus generelt, enten de er fast bebodd eller brukes som fritidsboliger; det gjelder f.eks. engelsk cabin. I en undersøkelse gjort av NINA om folks grunner for å ha hytte, ble de viktigste grunnene oppgitt å være friluftsliv, rekreasjon og kontakt med naturen.[2] I Russland og land i nærheten har man datsjaer, hvor man i tillegg ofte dyrker frukt og grønnsaker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk Riksmålsordbok». www.ordnett.no (norsk). Besøkt 24. april 2022. 
  2. ^ Rapporten er publisert i NINA Rapport 39

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]