Zygmunt Dejczmans mursteinshus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zugmunt Dejczmans mursteinshus ved Tadeusz Kościuszkos allé

Zygmunt Dejczmans mursteinshus (polsk Kamienica Zygmunta Dejczmana) ligger på hjørnet av Tadeusz Kościuszkos allé og Adam Mickiewicz’ allé i Łódź. Det regnes for å være et av de mest fullkomne eksempler på art nouveau i Polen. Bygningen har fire etasjer med luksuriøse flerrommede leiligheter, og ble bygd i to etapper:

I 1902 tegnet arkitekten Gustaw Landau-Gutenteger halvparten av dagens mursteinshus. Bygningen stod i uforandret form frem til 1912. I 1911 solgte Zygmunt Dejczman tomten med bygningen til ekteparet Stanisław og Matylda Poznańscy (de var imidlertid ikke i slekt med Izrael Poznański), som i 1912 utbygde mursteinshuset i nordlig retning til dagens størrelse. Byggingsarbeidet ble overgitt til arkitekten Romuald Miller.

Paviljongen ved Zygmunt Dejczmans musteinshus

Den opprinnelige bygningen fra 1902 hadde seks vindusrader med en tovinget inngangsport. Noen av vinduene fikk en halvrundet og flat bueform. På fasaden plasserte arkitekten asymmetrisk et tre etasjer høyt karnapp, dekorert med druer, valmuer og kastanjeblader. Gutenteger planla også å gi fasaden rike plantedekorasjoner, nyreformede vinduer og flytende, bølgende gitre på balkongene. Det er imidlertid kjent at bygningen fra 1902 ikke ble utformet fullstendig etter arkitektens plan.

Fasaden til det utbygde mursteinshuset fra 1912, som frem til i dag er bevart i uforandret form, utnyttet et identisk komposisjonsmønster som det første. I tillegg ble hele fasaden til den nye bygningen rikt utsmykket med plantemotiver i form av stengsler, blader, utfoldende knopper, blomstrer, frukter, nåler og kongler til grantrær, kastanjetrær, druer, solsikker, roser, valmuer og eføy. I fasaden kontrasterer dessuten den mørke mursteinen med den rue og gråe samt glatte og hvite murpussen. De to inngangsportene og innkjørsporten er asymmetrisk plassert i fasaden. På inngangsportenes hjørner finnes basrelieffmaskaroner. Helheten står i kontrast med det uvanlig høye taket.

Gårdsplassen begrenses fra den vestlige siden av en enetasjes malerisk mursteinsbygning – en paviljong med et småtårn.

Etter andre verdenskrig ble bygningen i stor grad devastert. Mot slutten av det 20. århundre ble den imidlertid nøyesommelig totalrestaurert og fikk slik sin gamle prakt tilbake.