Kortøret hund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Zorro (rev)»)
Kortøret hund
Kortøret hund (Atelocynus microtis) i Refugio Amazonas i Peru
Nomenklatur
Atelocynus microtis
(Sclater, 1883)
Populærnavn
kortøret hund,
kortørehund,
kortørerev,
strandrev,
strandhund,
zorro m.m.
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
FamilieHundefamilien
GruppeHundelignende canider
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: tropisk regnskog, vann
Utbredelse:

Kortøret hund (Atelocynus microtis), som også kalles småøret hund, er et lite rovdyr i hundefamilien som bare finnes i det nordlige Sør-Amerika. Arten er eneste nålevende art i slekten Atelocynus.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]



kortøret hund




krabberev







sechurarev



culpeo





pampasrev



grå pampasrev





darwins rev




hoaryrev







mankeulv



bushhund



Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Arten kan påminne om en blanding av rødrev og bushhund, men disse har ingen ting med arten å gjøre. Noen kaller den også kortøret rev. Det vitenskapelige navnet betyr hundelignende rev med korte/små ører.

Dette dyret er en middels stor canide med kompakt kropp. Den har et stort hode, relativt korte og slanke lemmer, og en lang busket hale. Ørene er korte og avrunda i tuppen, og ansatt på sidene av hodet. Snuten er lang og tynn. Den har 42 tenner (6/6, c=2/2, p=8/8, m=4/6 over/under) i kjeven. Den ytterste delen av hjørnetennene synes selv når munnen er lukket. Labbene har delvis svømmehud. Den veier normalt ca. 6,5–9 kg og har en skulderhøyde på ca. 25 cm. Hodet og kroppen utgjør normalt ca. 72–100 cm. Halen utgjør ca. 30 cm.

Pelsen er kort og stiv, gråaktig mørk brun eller rødbrun mot nærmest sort nedover bena og på bakparten og halen. Den har innslag av rødbrunt på undersiden av buken. Den har også et mørkt bånd som strekker seg langs ryggsøylen og på oversiden av halen, samt en lysere farget flekk på undersiden av haleroten.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Kortøret hund finnes i det nordlige Sør-Amerika, øst for Andes i Colombia, Ecuador og Peru, og sør for Amazonas i Brasil.

Kortøret hund trives trolig best i tett tropisk regnskog og i nær tilknytning til vann, noe også både pelsen til dyret og funn som er gjort bekrefter.[2]

Atferd[rediger | rediger kilde]

Svært lite er kjent om atferden og matvanene til dette lille rovdyret. Lokalbefolkningen i området hevder at den er solitær utenom paringstiden. Man vet ikke med sikkerhet om den er nattaktiv eller døgnaktiv. Den sies å være lærenem og føyelig, og skal ikke være aggressiv overfor mennesker. En stude som omhandlet tre huler der tispa hadde kull viste at det bare var to valper i hver, noe som indikerer at kullene er små. Man antar også at tispa normalt føder valpene i den tørreste årstiden, men det eksisterer ikke dokumentert informasjon som omhandler reproduksjonen til denne arten per dags dato (2006).

Kortørehunden er en kjøtteter som for det meste spiser fisk, insekter og små pattedyr, men som også sper på dietten med krabber, fugl, frosk, reptiler og frukt når anledningen byr seg. En undersøkele i Cocha Cashu viste at 28% av dietten var fisk, mens insekter utgjorde 17% og pattedyr 13%.

Status og trusler[rediger | rediger kilde]

IUCN har gitt arten status som nær truet. Den har en vid utbredelse, men er sjelden. Truslene er habitattap på grunn av at regnskogen fjernes, mangel på byttedyr og smitte fra hunder.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Leite-Pitman, M.R.P. & Williams, R.S.R. 2011. Atelocynus microtis. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 Besøkt 26. oktober 2013.
  2. ^ Berta, A. 1986. «Mammalian Species». No. 256. American Society of Mammalogists.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]