Zoologischer Garten Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zoologischer Garten Berlin
LandTysklands flagg Tyskland
Grunnlagt1. august 1844
Areal350 dunam
Nettsidewww.zoo-berlin.de
Kart
Zoologischer Garten Berlin
52°30′30″N 13°20′15″Ø

Inngangen ved Hardenbergplatz
Inngang ved Budapester Straße, «elefantporten»
Akvariet

Zoologischer Garten Berlin eller Zoo Berlin er en zoologisk hage i Berlin i Tyskland. Med sine 35 hektar er den en av landets største, og med ca. 19 000 dyr (ca. 1 500 arter) også verdens mest artsrike zoologiske hage. Dyreparken, som ble åpnet i 1844, ligger i det sydvestlige hjørne av parken Großer Tiergarten, og besøkes årlig av ca. 2,6 millioner mennesker.

Det var naturforskeren Martin Lichtenstein som fikk etablert dyrehaven.

I 1869 ble dr. Heinrich Bodinus zoodirektør. I 1871 lot han oppføre et antilopehus som på grunn av sin eksotiske stil ble meget berømt. I de følgende årene ble det bygget bl.a. et elefanthus, et hus for afrikanske strutser og en elefantport. Det ble også bygget paviljonger og restauranter.

1888 overtok Dr. Ludwig Heck ledelsen og utvidet dyrebestanden. Den zoologiske haven kom fort på høyde med London Zoo.

Akvariet ble åpnet 1913 etter planer av forskeren dr. Oskar Heinroth. Etter første verdenskrig ble anlegget ombygget til uteområde etter forbilde av Tierpark Hagenbeck i Hamburg.

Under annen verdenskrig ble haven sterkt skadet — av 3 715 dyr overlevet kun 91. Fra 1945 til 1956 ledet dr. Katharina Heinroth, Oskar Heinroths hustru, den zoologiske haven. Hun organiserte gjenoppbyggelsen. Den ble etter hvert bygget opp til en av verdens største, og man begynte med avl av sjeldne eller truede dyrearter.

Etter den tyske gjenforeningen i 1990 innledet man et samarbeide med Tierpark Berlin i Berlin-Friedrichsfelde, som er Europas største landskapsdyrehave.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]