Zoja Kosmodemjanskaja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Zoja Kosmodemjanskaja

Zoja Anatoljevna Kosmodemjanskaja, russisk Зоя Анатольевна Космодемьянская (født 13. september 1923, død 29. november 1941) var en sovjetisk partisan som ble utnevnt til Helt av Sovjetunionen (tildelt posthumt).

Hun er en av de mest ærverdige martyrene av Sovjetunionen. Zojas bestefar Pjotr Kosmodemjanskij ble myrdet i 1918 av en gruppe militante ateister for hans motstand mot blasfemi. Hennes far, Anatolij Kosmodemjanskij, studerte på et teologisk seminar, men studerte ikke mer teologi etter det. Han arbeidet senere som bibliotekar. Hennes mor, Ljubov Kosmodemjanskaja (pikenavn Tsjurikova), var skolelærer. I 1925 ble Zojas bror, Aleksandr Kosmodemjanskij, født. I likhet med hans søster, ble også han utnevnt til Helt av Sovjetunionen, og i likhet med Zoja ble denne utmerkelsen tildelt posthumt.

I 1929 flyttet familien til Sibir av frykt for å bli forfulgt. I 1930 flyttet de til Moskva. Zojas favoritt-fag på skolen var litteratur. Hennes lærere bemerket at hennes essays viste dyp forståelse for faget og for bilder. Hun leste langt utover pensum. Kosmodemjanskaja ble med i den kommunistiske ungdomsorganisasjon Komsomol i 1938. I oktober 1941 mens hun fortsatt var en student på videregående skole i Moskva, meldte hun seg til en partisan-enhet. Zoja ble tildelt partisan-enheten 9903. Av de tusen mennesker som sluttet seg til denne enheten i oktober 1941 var det bare halvparten som overlevde hele verdenskrigen.

Sammen med andre partisansoldater bevegde Zoja seg mange ganger inn i territorium som var okkupert av nazistene. De plasserte miner langs veiene og kuttet kommunikasjonslinjer. 27. november 1941 fikk Zoja i oppgave å brenne landsbyen Petrisjtsjevo, der et tysk regiment fra kavaleriet var utstasjonert. Zoja klarte å sette fyr på noen få hus før hun ble oppdaget av en gruppe sovjetiske kollaboratører som informerte tyskerne. Tyskerne tok Zoja til fange mens hun var opptatt med å sette fyr på et hus. Hun ble avhørt og torturert gjennom natten, men nektet å gi dem noe nyttig informasjon. Neste morgen ble hun tatt med til sentrum av byen der hun ble hengt. Tyskerne lot Zojas kropp henge i galgen i flere uker.

Til slutt ble hun gravlagt like før den sovjetiske frigjøringen i januar 1942. Historien om Zoja Kosmodemjanskaja ble kjent etter en artikkel i Pravda skrevet av Pjotr Lidov og publisert 27. januar 1942. Denne artikkelen ble lagt merke til av Josef Stalin som erklærte: "Her er folkets heltinne", og startet en propagandakampanje for å hedre Kosmodemjanskaja. I februar ble hun identifisert og ble umiddelbart tildelt ordenen Helt av Sovjetunionen for sitt mot og tapperhet ansikt til ansikt med fienden.