Zhou Xuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zhou Xuan
Født1. aug. 1918Rediger på Wikidata
Changzhou
Død22. sep. 1957Rediger på Wikidata (39 år)
Shanghai
BeskjeftigelseSanger, skuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetRepublikken Kina
Kina
GravlagtShanghai

Zhou Xuan, 1949

Zhou Xuan (kinesisk: 周璇, pinyin: Zhōu Xuán, Wade-Giles: Chou Hsuan; født 1. august 1918 i Changzhou i Jiangsu i Kina, død 22. september 1957 i Shanghai) var en populær kinesisk shidaiqusangerske og filmskuespillerinne. På 1940-tallet var hun blitt kjent som en av de syv store sangstjerner, og var formodentlig den best kjente av de syv. Hun hadde samtidig en filmkarriere frem til 1953.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Zhou ble født Su Pu (蘇璞) og ble adskilt fra sine naturlige foreldre i ung alder og oppdratt av adoptivforeldre. Hun lette hele sitt voksne liv etter sine biologiske foreldre, men uten hell. Først etter hennes død kom opplysningene om hvem de var frem.

Da hun var 13 år tok hun scenenavnet Zhou Xuan.

Zhou ble medlem av Bright Moonlight Song and Dance Troupe i Shanghai i 1932. Hun startet med skuespill i 1935, og fikk sitt gjennombrudd i filmen Street Angel (1937). Hun fikk tilnavnet gullstemmen etter en sangkonkurranse i Shanghai der hun kom på annenplass. Zhou ble raskt den mest kjente sangerinne av populærmusikk i denne grammofonmusikkens gullalder i Kina, og forble det frem til sin død på grunn ikke bare av sitt talent, men også hennes karakteristiske og ømme stemme.

Etter filmen «Nights of Shanghai» (夜上海), kom en tid da Zhou tilbrakte flere år inn og ut av sinnssykehus. Hun levde et ustabilt og ulykkelig liv preget av feilslåtte ekteskap, barn utenfor ekteskap og selvmordsforsøk.

Hun var med i hele 43 filmer. Den hun skattet mest var Street Angel (馬路天使), med de to karakteristiske sangene «Four Seasons Song» (四季歌) og «The Wandering Songstress» (天涯歌女).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]