Zhang Side

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen, se Zhang Side (film)
Zhang Side
Født19. apr. 1915Rediger på Wikidata
Yilong
Død5. sep. 1944Rediger på Wikidata (29 år)
Yan'an
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
PartiKinas kommunistparti
Utmerkelser100位为新中国成立作出突出贡献的英雄模范人物

Zhang Side (forenklet kinesisk: 张思德, tradisjonell kinesisk: 張思德, pinyin: Zhāng Sīdé; født 19. april 1915 i fylket Yilong i provinsen Sichuan i Kina, død 5. september 1944 i Ansai nær Yan'an i provinsen Shaanxi) var en soldat i Folkets frigjøringshær, den kommunistiske revolusjonshæren i Kina. Fra 1934 var han en av soldatene Mao Zedongs livgarde. Han ble medlem av Det kinesiske kommunistparti i 1937.

Han omkom i 1944 mens han forsøkte å berge medsoldater da en ovn brøt sammen.

Ved en berømt tale tre dager etter, med tittelen «Tjen folket», ble han minnet av Mao og fremhevet som et sinnbilde for selvoppofrelse og edelmot.

I talen siterte Mao den berømte historiker Sima Qian fra Han-dynastiets tid: «Om enn døden rammer alle mann likt, kan den være vektigere enn Taifjellet eller lettere enn en fjær» (人固有一死,或重于泰山,或轻于鸿毛。). Mao fortsatte:

«Å dø for folket er vektigere enn Taifjellet, men å arbeide for fascistene og dø for undertrykkerne er lettere enn en fjær. Kamerat Zhang Side døde for folket, og hans død var i sannhet vektigere enn Taifjellet».

Devisen Tjen folket ble sammen med andre som særlig «Aldri for å gagne seg selv, alltid for å gagne andre» og «Utrettelig kamp» kjerneprinsipper innen Det kinesiske kommunistparti.

Det var i 1963 at Zhang Side ble løftet frem for alvor som et forbilde; det året opphøyet den kommunistiske partipropaganda også andre som eksempler til etterfølgelse primært for soldater, men også for folket generelt: An Yemin, Dong Cunrui, Lei Feng, Huang Jiguang og Norman Bethune. Fremhevelsen av Zhang Side skjøt fart under kulturrevolusjonen fra 1966 og fremover.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]