Zerynthia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zerynthia
Nomenklatur
Zerynthia
Ochsenheimer, 1816
Hører til
Parnassiinae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
Økologi
Antall arter: 8 i verden
5 i Europa
ingen i Norge
Habitat: buskmark
Utbredelse: Middelhavsområdet, vestlige Asia
Inndelt i
Museum samling med Zerynthia, Ulster Museum

Zerynthia er en slekt av sommerfugler i gruppen svalestjerter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Zerynthia-artene er middelsstore sommerfugler, små til svalestjerter å være, med avrundede vinger uten stjertformede vedheng på bakvingene. Antennene er forholdsvis korte med svakt antydet kølle, litt krumme i spissen. Kroppen er mørk og slank, forholdsvis lite hårete, bakkroppen med røde flekker på sidene. Vingenes grunnfarge er gul eller gulhvit med svarte og røde tegninger, sommerfuglene gir et veldig brokete inntrykk. Forvingen har fem svarte eller røde tverrflekker langs forkanten. Begge vingepar har et svart siksakbånd langs ytterkanten, mindre tydelig om det er mye svart i vingen. Undersiden av bakvingen har ofte hvit grunnfarge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som mange andre svalestjerter har også denne slekten larver som lever på planter i slekten Aristolochia i holurtfamilien. Sommerfuglene finnes helst på varme, tørre steder med buskvegetasjon.Eggene legges enkeltvis eller i små klynger på næringsplanten, larvene lever enslig og sitter gjerne og soler seg på bladene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Tidligere bestod slekten av to arter, men ble senere tillagt fem arter fra slekten Allancastria, slik at det i 2007 var 7 arter på verdensbasis. Etter det er det ytterligere skjedd endringer og arten Zerynthia cassandra er lagt til.[1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leonardo Dapporto. 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]