Zeppelinknute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zeppelinknute

Zeppelinknute er en måte å skjøte to tau. Den er meget pålitelig, stabil, og veldig lett å løsne etter belastning.

Navnet kommer av at det sies å ha vært en tid da flygere i det amerikanske militæret var pålagt å feste heliumballongene med kun slike knuter.

Zeppelinknute har ikke en ABOK nummer (var ukjent da "The Ashley Book of Knots" ble skrevet) men knuten ABOK#582 ligner veldig; Hadde endene til zeppelinknute blitt fortsettelsen av hverandre (om den var slått i bukt) ville den blitt ABOK#582. I lys av hva man vet om påliteligheten til Zeppelin kan man gjette at en slippet versjon av ABOK#582 kan brukes som en utmerket knute for å ta vare på svake eller slitte punkter i tauet men Førerløkke som er like god til slikt bruk og i tillegg mye enklere å slå på bukt er å foretrekke.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Utforming av Zeppelinknute etter 6-9 metode

Zeppelinknute kan utformes ved å lage en turn på begge tamp som skal skjøtes sammen, den ene som 6 og den andre som 9, legge dem oppå hverandre slik at begge tampene ligger på utsiden, føre deretter begge tampene rundt knuten over på motsatt utside og gjennom det felles hullet (dvs forbi hverandre i motsatt retning), og stramme ved å dra parvis først på tampene deretter på langpartene.

Det er viktig å sjekke/kontrollere at knuten blir punkt-symmetrisk, ikke speil-symmetrisk slik at langpartene forlater knuten hhv. over og under side. den speilsymmetriske versjonen (ABoK#1425A eng. hunters bend) er også sterk men vanskeligere å løsne etter relativt lite last. En annen måte å uttrykke dette er å sikre at de to tampene former hver sin burknop med hver sin S eller Z retning (eng. chiralty) for deretter å bli vevd inn i hverandre.

To praktiske metoder egnet for å kunne knute to tamper i hånd uten å titte (f.eks. i mørket, eller i blinde) er vist i disse videoer [1][2].


Varianter[rediger | rediger kilde]

Slippet[rediger | rediger kilde]

Med begge tampene slippet gjennom knuten og med stoppeknuter på tampene den dobbeltslippede Zeppelinknute er både mindre sannsynlig å ryke (langpartens første tørn har 4 tautykkelser på innsiden fremfor 2, dvs har større tørn radius, dermed mindre spenning der) og er mindre sannsynlig å løsne av at tampene blir sugd inn ved høy belastning (pga stoppeknuter og lås).

Referanser[rediger | rediger kilde]