Familien Macahan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Zeb Macahan»)
Familien Macahan
orig. How the West Was Won
Generell informasjon
SjangerWestern
Prod.landUSA
Sendeår1976
Sesonger5
Episoder29 (liste)
Lengdeca 90 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJames Arness
Fionnula Flanagan
Bruce Boxleitner
Kathryn Holcomb
William Kirby Cullen
Vicki Schreck
Bak kamera
Skaper(e)Jim Byrnes
RegiBernard McEveety
TittelmusikkJerrold Immel
MusikkJerrold Immel
Sending
Periode19. jan. 197623. april 1979
TV-kanalABC
Eksterne lenker
IMDb

Familien Macahan, eller I ville vesten, (orig: How the West Was Won) er en amerikansk westernserie som gikk på ABC fra 1976 til 1979. Serien utspilte seg i USA og fulgte familien Macahans farefulle ferd vestover mot Oregon. Handlingen var lagt til årene rundt borgerkrigen. De ledende rollene ble spilt av James Arness, Fionnula Flanagan, og Bruce Boxleitner.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Zebulon Macahan er ansatt for den amerikanske hæren i Indianerterritoriet. Zeb har ikke sett familien sin på 10 år, og kort tid før den amerikanske borgerkrigen bryter løs bestemmer han seg for å besøke familien i Manassas, Virginia. Ettersom borgerkrigen bryter løs og hjemstedet ikke er trygt lenger, overbeviser Zebs svigerinne Kate og ektemannen hennes - Zebs bror Tim - dem om å flytte deres to sønner, Seth og Jed (omdøpt til Luke og Josh i de andre episodene) og to døtre (Jessie og Laura) lenger vestover.

Der oppdager familien at det første slaget i konflikten sannsynligvis kommer til å finne sted i nærheten av Bull Run, ikke særlig langt unna der foreldrene til Zeb og Tim holder til. Tim vender hjem til Virginia, samtidig som resten av familien hans tilbringer vinteren i de indiske territoriene. Zeb får vite at en venn har blitt myrdet av Dutton, som hadde stukket av fra militæret etter at han hadde myrdet uskyldige indianere. Luke reiser også østover for å lete etter faren og besteforeldrene sine. Når han vender hjem igjen oppdager han at besteforeldrene hans ble drept i et artilleri-angrep som hadde truffet hjemmet deres under det første slaget ved Bull Run.

Faren hans ble vervet til en enhet i Unionen på vei til Tennessee, for å delta under Slaget ved Shiloh. Luke blir også skadet ved Shiloh, men blir såret og ved et feltsykehus i området møter han sin døende far. Luke forteller sine overordnede at han ikke lenger ønsker å tjenestegjøre, og er i ferd med å bli skutt som desertør når en ny konfrontasjon nesten dreper hele pelotongen han er en del av. Luke kommer seg unna til fots og reiser til Missouri, der oppdager han den forlatte hesten til en død soldat og rir til en lokal sheriff - Martin Stillman - men Luke blir anklaget for hestetyveri. Luke prøver å forklare at han er en tidligere unionssoldat som fant hesten, men Stillman og hans menn sympatiserer med konføderasjonen. De planlegger å lynsje Luke, men han kommer seg unna og sårer Martin Stillman i prosessen. I mellomtiden sporer Zeb opp, og dreper, Dutton. Luke ankommer familie-gården i nærheten av Platte River i det vestlige Nebraska.

Men moren Kate må fortelle at Lukes bror Tim er død, og at Luke blir regnet som en desertør fra militæret. Han er nå en fredløs i Missouri. En dusørjeger ved navn Captain Grey og en marskalk fra hæren som forfølger unionssoldater anklaget for desertering, ankommer gården for å arrestere Luke - men han har aldri forlatt området. Resten av familien forlater gården for å reise vestover til Oregon, som var deres opprinnelige intensjon. Den andre sesongen begynner med at Kate døde i en låvebrann. Søsteren hennes, en velstående enke ved navn Molly Culhane, kommer fra Chicago for å gjenforenes med sin eneste gjenværende familie. Stillman, som ikke er sheriff i Missouri lenger, er nå en velstående forretningsmann med en forkrøplet arm og er besatt av å ta hevn mot Luke. Men Stillman ender opp med å bli drept av Zeb, i en skuddveksling. Men Luke befinner seg fremdeles på flukt som desertør. Resten av serien involverer Zeb og familien som bygger en ny ranch i Grand Tetons-området i Wyoming.

Sesonger[rediger | rediger kilde]

Serien startet i USA i 1976 med en to timer lang TV-film kalt The Macahans.[1] Denne var løst bygget på filmen How the west was won fra 1962.[2] I 1977 startet man en serie som starter der TV-filmen sluttet og nå under navnet How the west was won.[3] I 1978 ble ytterlige ti episoder i en ny føljetong sendt.[4] Serien ble så avsluttet i 1979 med elleve frittstående episoder.[5]

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Serien ble en stor suksess i Norge da den gikk på NRK i 1982 (oppstartsdato 19. juni[6]) og 1983 der den ble sendt under tittelen I ville vesten. Også i Sverige ble serien veldig populær, der som Familjen Macahan. I boken Arne Hjeltnes ser på 549 TV-heltar : frå Lille Rosin til Harry Klein blir Macahan-familiens eventyr omtalt som «den siste cowboyserien som samla heile folket her til lands».[7]

Seriens popularitet i Norge kom tydelig fram da TV 2 sendte tredje sesong av nostalgi-serien Gylne tider høsten 2006. Blant 80-talls-helter som Linda Evans, Larry Hagman og Samantha Fox ble både Bruce Boxleitner og Duane Loken viet stor plass. I Sverige og Norge ble særlig Duane Loken som spilte Ulvefot populær og han var flere ganger på besøk i Skandinavia.[8]

Serien gikk i reprise på norsk TV3 fra 2004 under tittelen Familien Macahan. I Sverige har serien flere ganger blitt sendt i reprise, senest i 2009TV4 Guld.[9]

Selv om den nådde 11.-plass på seerbarometrene under sesongen 77-78,[10] ble serien aldri noen stor suksess i USA og den ble tatt ut av produksjon etter to fulle sesonger. På hovedpersonen James Arness sine hjemmesider er serien knapt nevnt,[11] noe som kan avspeile den manglende suksessen. How the west was won var på mange måter slutten på en æra med populære TV-westerns i amerikansk fjernsyn.[12] Serien ble gitt ut på DVD oktober 2009.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Temamusikken til serien ble skrevet av Jerrold Immel, som blant annet har skrevet musikken til Dallas.[13]

Episodeoversikt[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

  • Zebulon «Zeb» Macahan, spilt av James Arness: Den omflakkende hardhausen, som ikke er redd for noe og som alltid beskytter sin familie og sine venner. Onkel til Macahan-barna. Av indianere kjent som White Eagle. Lever etter mottoet «Aldri gi opp, aldri lyve, aldri be om unnskyldning».
  • Molly Culhane, spilt av Fionnula Flanagan: En streng, men rettferdig tante for Macahan-barna. Liker ikke Zebs eventyr så godt.
  • Luke Macahan, spilt av Bruce Boxleitner: Født 1843. Er omflakkende som sin onkel Zeb og i prinsippet alltid på flukt fra loven, men er uskyldig. I den første TV-filmen heter rollefiguren hans Seth til fornavn.
  • Laura Macahan, spilt av Kathryn Holcomb: Søster til Luke, og blir blant annet forelsket i og forlovet med en eldre mormoner samt Frank Grayson.
  • Joshua «Josh» Macahan, spilt av William Kirby Cullen: Yngre bror til Luke og Laura, som sin onkel og bror vil ut på eventyr. I den første TV-filmen het han Jed til fornavn.
  • Jessica «Jessie» Macahan, spilt av Vicki Schreck: Yngste barnet i familien Macahan.
Andre roller (utvalg)
  • Richard Kiley – Timothy Macahan, far til Luke, Josh, Laura og Jessie.
  • Eva Marie Saint – Kate Macahan, mor til Luke, Josh, Laura og Jessie.
  • Lloyd Bridges - Sheriff Orville Gant, fiskeglad sheriff som gir Luke husly og jobben som Deputy.
  • Ricardo Montalban – Satangkai, indianer-høvding og venn av Zeb.
  • Elyssa Davalos – Hillary Gant, ung, vakker og temperamentsfull datter av Sheriff Orville Gant. Forfører Luke.
  • Brit Lind – Erika Hanks, ung og vakker Simonitt som blir forelsket i Luke.
  • Jared Martin – Frank Grayson, revolvermann og fiende til Luke.
  • Tim Matheson – Curt Grayson, venn till Luke. Revolvermann og Franks bror. Var med i en banditt-gjeng og lærte Luke å skyte.
  • Duane Loken – Ulvefot
  • Harris Yulin – Deek Peasley, fiende av Zeb. Tidligere gullgraver og leder av en skalperingsgjeng. Blir kjent med Molly og Jessie.
  • John Reilly – Jeremiah Taylor, mormoner som ønsker å gifte seg med Laura.

DVD[rediger | rediger kilde]

Serien ble utgitt på DVD i 2009-2010, fordelt på 5 sesonger/bokser[14]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Macahans». Internet Movie Database. Besøkt 11. mars 2009. 
  2. ^ «How the west was won (1962)». Internet Movie Database. Besøkt 11. mars 2009. 
  3. ^ «How the west was won (1977)». Internet Movie Database. Besøkt 11. mars 2009. 
  4. ^ «How the west was won (1978)». Internet Movie Database. Besøkt 11. mars 2009. 
  5. ^ «How the west was won (1979)». Internet Movie Database. Besøkt 11. mars 2009. 
  6. ^ VG - Ville Vesten i ni uker (19.06.1982, s.62)[død lenke]
  7. ^ Hjeltnes, Arne (1994). Arne Hjeltnes ser på 549 TV-heltar : frå Lille Rosin til Harry Klein. Samlaget. s. 193. ISBN 82-521-4357-1. 
  8. ^ «Duane Loken/Ulvefot - biografi». Ulvefot.com (Norsk fanklubb). Besøkt 11. mars 2009. 
  9. ^ «Familjen Macahan». tv-rutan.se. Besøkt 11. mars 2009. [død lenke]
  10. ^ «Classic TV Hits : TV Rating». Besøkt 13. mars 2009. 
  11. ^ «The official website for James Arness». James Arness. 10. februar 2009. Besøkt 11. mars 2009. 
  12. ^ «The Modern Popular Western». Arkivert fra originalen 24. juli 2008. Besøkt 13. mars 2009. 
  13. ^ «How The West Was Won (western, starring James Arness)». The Media Management Group. Arkivert fra originalen 12. mai 2008. Besøkt 11. mars 2009. 
  14. ^ http://cdon.no/search?category=1&q=familien+macahan

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]