Zadok the Priest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Zadok the Priest (HWV 258) er en kroningshymne komponert av Georg Friedrich Händel (1685–1759) med tekst fra King James Bible. Hymnen blir brukt under kroningen av den britiske monarken. Zadok the Priest ble først brukt under kroningen av Georg II av Storbritannia i 1727 og har blitt brukt på hver eneste kroning av den britiske monarken siden den gang. Tradisjonen er at den framføres under monarkens salvelse.

Tekst[rediger | rediger kilde]

Tekstene til alle fire kroningshymnene ble valgt av Händel selv, selv om de fleste hadde blitt brukt i tidligere britiske kroninger. Det er mulig at Händel gjorde valgene ut ifra hvilke tekster som var mest tilgjengelige, da de hadde blitt brukt ved tidligere kroninger, blant annet Jakob II av Englands i 1685. Selv om teksten opprinnelig er bibelsk er den ikke ordrett fra den engelske bibeloversettelsen, mulig er denskrevet av komponisten selv. Teksten tar for seg kroningen av kong Salomo.

Fra 1. kongebok kapittel 1, vers 38 til 40

Zadok, the Priest and Nathan, the Prophet anointed Solomon King.
And all the people rejoic'd, and said:
'God save The King, long live The King, may The King live for ever!
Amen, Hallelujah!'

Norsk oversettelse:

Presten Sadok og profeten Natan salvet kong Salomo.
Og alle frydet seg og sa:
«Gud signe kongen, lenge leve kongen, må kongen leve evig!
Amen, Hallelujah!»

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Stykket er skrevet for SS-AA-T-BB-kor og orkester (to oboer, to fagotter, tre trompeter, timpani, strykere, basso continuo). Musikken bygger opp spenningen i den orkestrale introen ved å legge åttedels- og sekstendelsnoter sammen og så – når koret kommer inn – kommer dramaet når koret synger lengre noter som firedelsnoter og halvnoter.

Den midtre delen, med teksten "And all the people rejoic'd, and said" er i 3/4-takt: koret synger da akkorder og strykerne har punkterte rytmer.

Den siste delen «God save the King osv.» er en tilbakekomst til 4/4-takt. God save the King-seksjonen høres med akkorder og amen i alle de seks stemmene med sekstendelsnoter. Mens amen blir sunget akkompagnerer de andre stemmene med firedelsnoter. Koret slutter av med å synge «Alleluia» i largo med kandens i ekte barokkstil.

Annet bruk[rediger | rediger kilde]

  • UEFA Champions League-hymnen som introduserer kamper og TV-sendinger relatert til Champions League er basert på denne hymnen. Den blir (noen ganger daglig) spilt på populær-klassiske radiostasjoner i Storbritannia som f. eks. Classic FM.
  • Mary av Danmark brukte dette stykket da hun vandret opp til brudgommen kronprins Fredrik av Danmark i Københavnkatedralen den 14. mai 2004.
  • Musikken brukes ironisk i filmen The Madness of King George i scenen der han blir holdt tilbake og satt i asyl, og går over i slutteksten. (sporet kalles «He Will Be Restrained» på soundtrack-CD-en)
  • Stykket var åpningstema i fjernsynsserien Royal Heritage (1977).
  • Første strofe brukes i den norske filmen Lange flate ballær.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]