Yu Youjun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yu Youjun
Født28. jan. 1953Rediger på Wikidata (71 år)
Feng
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedKinas universitet for vitenskap og teknologi
Sun Yat-sen-universitetet
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina

Yu Youjun (kinesisk: 于幼军, pinyin: Yú Yòujūn, født i januar 1953 i Feng fylke i Jiangsu i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk kommunistisk politiker. Han var guvernør av provinsen Shanxi til 2007 og ble i 2008 partisekretær for Kinas kulturministerium.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Yu virket tidligere i Guangdong som en distiktsguvernør i storbyen Guangzhou og som propagandasjeg for provinsens propagandadepartement. Han ble medlem av Det kinesiske kommunistparti i juni 1976.

Han ble mer kjent etter at han ble borgermester av Shenzhen, Kinas første og kanskje mest vellykkede spesielle økonomiske sone, i 2000. Hans innsats der førte til forfremmelse til viseguvernør for provinsen Hunan i 2003.

I 2005 ble han forfremmet igjen, da til guvernør av den kullrike provinsen Shanxi. Under sin tid i Shanxi forestod han en rekke viktige initiativer som for eksempel stengningen av flere tusen illegale kullgruver, og for tiltak mot forurensning. Han ble internasjonalt lagt merke til i forbindelse med den kinesiske slaveriskandalen i 2007 som dreide seg om barn og migrantarbeidere som ble tvunget til arbeid i teglfabrikker. Han kom med en offentlig beklagelse, noe som da ikke var vanlig i Kina, og påtok seg ansvaret for saken.

Yu fratrådte som guvernør den 3. september 2007 som del av en større partikabal, og ble i 2008 partisekretær for Kulturministeriet.[1]

Han ble så av partidisiplinære grunner suspendert fra sine politiske verv i oktober 2008, fore to år. I 2011 var han tilbake i politikken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «楊潔篪等27內閣成員脫穎而出 於幼軍突落選受關注». Arkivert fra originalen 21. juli 2011. Besøkt 20. november 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]