Yu Gong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yu gong er også et av de viktigere kapitlene i det gamle klassiske kinesiske historieverket Shujing.

Yu Gong (kinesisk: 愚公; Den narraktige gamle) er hovedskikkelsen i en lignelse fra det gamle Kina. Den er gjengitt i Liezi under tittelen Yu Gong flytter fjell (愚公移山。 – Yu Gong yi shan).

I lignelsen fortelles det at oldingen Yu Gong bor i de nordlige fjellene, og veien mot sør blokkeres av to store fjell. Da beslutter Yu Gong for å bære vekk fjellene, sammen med sine sønner. En annen olding, Zhi Sou (智叟; den vise gamle) lo av ham og sa til ham at det er umulig å fjerne så svære fjell med så få folk.

Yu Gong svarte:

Hvis jeg skulle dø, fortsetter mine barn. Dør barna, så fortsetter barnebarna. Og slik forsetter en endeløs rekke gjennom generasjonene å bære bort fjellene. Fjellene kan jo ikke ble større, og alt det vi bærer vekk, gjør dem mindre. Så hvorfor skulle vi ikke klare å bære dem bort?.[1]

Og Yu Gong satte i gang med å bære bort fjellene. Dette rørte Gud så meget at han sendte to engler for å bære vekk fjellene.

Mao Zedong fortalte denne historien i 1945. Under kulturrevolusjonen ble rødegardistene kjent med legenden, for den var medtatt i Maos lille røde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. september 2005. Besøkt 3. juni 2009. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cai Yunhui: Yu Gong Removed the Mountains. Dolphin Books, China, 2005. ISBN 7-801385675

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]