Youssef Zulficar Pasha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Youssef Zulficar
Født6. juni 1866
Død?
BeskjeftigelseDiplomat, dommer, politiker Rediger på Wikidata
EktefelleZeinab
BarnFarida av Egypt
NasjonalitetEgypt
UtmerkelserNilens orden
Egypts 1. ambassadør til Iran
1939–1942
EtterfølgerAbdel Latif Pasha Talaat

Youssef Zulficar Pasha (født 6. juni 1866, død i 1952) var en egyptisk politiker og dommer. Pasha var far til dronning Farida av Egypt og dermed svigerfar til kong Farouk I av Egypt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Youssef Zulficar tilhørte en fremtredende familie hvis turko-cirkassiske forfedre innvandret til Egypt på begynnelsen av det 19. århundre, og som etterhvert ble en fremtredende del av landets aristokrati. Pasha var barnebarn av Youssef Bey Rasmi, sjef for den egyptiske hæren. Hans far var Ali Zulficar, en tidligere guvernør i Kairo. Youssef Zulficar tok sin juridiske embetseksamen i Kairo før han begynte i det egyptiske rettsvesenet. Pasha ble senere utnevnt til visepresident i lagmannsretten i byen Alexandria.

Zulficar giftet seg med Zeinab Sa'id, datter av tidligere statsminister Muhammad Sa'id Pasha og søster til den kjente kunstneren Zulficar og Zeinab hadde en datter, Safinaz (født i 1921), samt to sønner, Muhammad Sa'id (født cirka 1926) og Sheriff (født cirka 1931). Zulficar ble utnevnt til den første egyptiske ambassadøren til Iran den 13. mars 1939. Hans diplomatiske utnevnelse kom etter de diplomatiske forbindelser mellom de to landene ble oppgradert til ambassadør-nivå. Zulficar ble først sendt til Iran for å forberede ankomsten av kong Farouks søster prinsesse Fawzia, som giftet seg med Mohammad Reza Pahlavi, den daværende kronprinsen (senere sjah) av Iran den 16. mars 1939. Kort tid senere kom utbruddet av den andre verdenskrig. Under den andre verdenskrig kommuniserte Zulficar i all hemmelighet med representanter for aksemaktene i Teheran.

Kong Farouk og mange egyptere på denne tiden sympatiserte med det nasjonalsosialistiske Tyskland i håp om aksemaktenes seier som ville gjøre en slutt på flere tiår med britisk okkupasjon av Egypt. Det farligste oppdraget i Zulficars tid som ambassadør fant sted i 1941, da han videresendte et brev fra kong Farouk til tyskerne. Det inneholdt flere detaljer om den kommende anglo-sovjetiske invasjonen av Iran. I 1942 ble Zulficar erstattet som Egypts ambassadør til Iran av Abdel Latif Pasha Talaat. Zulifcar kom tilbake til Egypt i 1942 og han ble nominert som en senator i juli samme år. Han ble gjenvalgt som egyptisk senator i mai 1946. Seks år senere, veltet den egyptiske revolusjonen i 1952 kong Farouk fra makten og som ble tvunget til å abdisere.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]