Yonglingmausoleet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Yongling-mausoleet»)
Det er også et annet Yongling-mausoleum i provinsen Sichuan.

Yongling-mausoleet er et keiserlig mausoleum fra det kinesiske Qing-dynastiets tid (1644–1911). Det ligger ved foten av Qiyuan-fjellet, nordvest for byen Yongling i det autonome mandsjufylket Xinbin i provinsen Liaoning.

Begravd i dette mausoleet er Nurhacis, det vil si Taizu-keiserens, fjerne forfader, oldefar, bestefar, far, onkler og koner.

Opprinnelig var mausoleet kalt Xingjingling. Det ble bygd i 1598, det vil si i den senere del av Ming-dynastiets tid. Det ble ombygd en rekke ganger i Qing-tidens Kangxi- og Qianlong-keisere.

Mausoleet er omgitt av murer og består av forhall og det som kalles kvadratbyen (Fangcheng) og skattkammerbyen (Baocheng). Foran forhallen står det en rød seremoniell port som vender mot fire paviljonger som står på rekke. I disse paviljongene er det minnesteler som forteller om de fire nevnte forfedres levnet.

Nord for paviljongene er kvadratbyen med hovedhallen, Qiyun-palasset. Dette er den mest forseggjorte delen av hele anlegget. Bak palasset ligger skattkammerbyen med mausoleer mot øst og mot vest.

Yongling-mausoleet har ingen underjordisk hall.