Yoga (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hinduguden Shiva i lotusstilling. 23 m høy statue i Bangalore

Yoga er en bok i Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter, redigert av Knut A. Jacobsen og utgitt i 2004. Boken inneholder tekster om meditasjonsteknikken yoga fra både buddhismen og hinduismen.

Yoga beskrives som «et svært mangfoldig fenomen. Tross mangfoldet er det likevel noen fellesnevnere. Yoga handler om konsentrasjon og fokusering, om å ta kontroll over eget mentalt og kroppslig liv, slik at sansebegjær og mental aktivitet faller til ro og til syvende og sist opphører. Målet med yoga er å skape ro, fokus og konsentrasjon, og å oppnå stillhet og uforanderlighet. Som det heter i Katha-upanishad 6.10-11: Når de fem sanseorganene og sinnet er stilnet, og intellektet er ubevegelig, han har nådd den høyeste tilstand[1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Yoga er nevnt i flere eldre tekster. Boken inneholder utdrag fra upanishadene, fra Mahabharata og fra flere buddhistiske suttaer: Mahasatipatthana Sutta, Mahaparinibbana Sutta og Samannaphala Sutta.

Hovedverket om yoga, som ga en samlet enhetlig framstilling og som «kodifiserte yoga» er Yogasutra av Patanjali, nedskrevet ca år 500. Yogateknikken her kalles raja-yoga.

Yoga-teknikkene har utviklet seg etter Patanjali, og flere slike beskrives blant annet i puranaene. Boken har utdrag fra Bhagavata-Purana, Hathayoga-pradipika og Yoga-vasistha

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat er fra Knut A. Jacobsens innledning til boken

Bibliografi[rediger | rediger kilde]