Yin Fatang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yin Fatang
Født1922Rediger på Wikidata
Feicheng
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Secretary of the Tibet Committee of the Chinese Communist Party (1980–1985)
  • medlem av Den nasjonale folkekongress (8th National People's Congress, 7. nasjonale folkekongress, 6th National People's Congress, 5th National People's Congress)
  • medlem av den permanente komité i Den nasjonale folkekongress (8th National People's Congress, 7. nasjonale folkekongress) Rediger på Wikidata
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina

Yin Fatang (kinesisk: 阴法唐, født 1922 i fylket Feicheng i provinsen Shandong i Kina) er en kinesisk kommunistisk militær og politiker. I 1938 ble han med i Åttende rutearme og i Kinas kommunistiske parti.

I 1951 deltok han ved inkorporeringen av Tibet i Folkerepublikken Kina og bodde deretter i regionen i tyve år og var en av et fåtall kinesiske funksjonærer der som lærte seg tibetansk.[1] Han hadde nære bånd med Deng Xiaoping og Hu Yaobang.

I samband med reform- og åpningspolitikken ble han utpekt til partisekretær i Tibet. Yin gikk i bresjen for en liberalisering av politikken i Tibet, men på et mæte med den regionala folkekongressen i mai 1984 angrep han Dalai Lama åpent og sa at han ikke var velkommen tilbake til Kina om han ikke erkjente sine feil.[2] Dette signaliserte en skjepelse av Beijings tibetpolitikk. Året etter ble Yin forfremmet til viktige stillinger i sentralregjeringen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsering Shakya, The Dragon in the Land of Snows: A History of Modern Tibet since 1947 (New York: Penguin Compass, 2000), ss. 380-1.
  2. ^ Tsering Shakya, s. 398f

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]