Yeti (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yeti
orig. Yeti - il gigante del 20. secolo
Generell informasjon
SjangerEventyr
Utgivelsesår1977
Prod.landItalia
Lengde1 t. 58 min.
1 t. 45 min. (USA)
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegiGianfranco Parolini
ProdusentWolfranco Coccia
Mario di Nardo
Gianfranco Parolini
Nicolò Pomilia
ManusforfatterMario di Nardo (story)
Gianfranco Parolini (story)
Marcello Coscia
MusikkSante Maria Romitelli
SjeffotografSandro Mancori
KlippManlio Camastro
Foran kamera
MedvirkendeAntonella Interlenghi
Mimmo Craig
Jim Sullivan
Tony Kendall
Annen informasjon
Filmformat 1.85 : 1
Prod.selskapStefano Film
Premiere23. desember 1977 (Italia)
Eksterne lenker

Yeti (originaltittel: Yeti – il gigante del 20. secolo) er en italienske eventyrfilm fra 1977 regissert av Gianfranco Parolini. Hovedrollene spilles av Antonella Interlenghi, Mimmo Craig, Jim Sullivan og Tony Kendall. Filmen handler om et forskerteam som finner en Yeti innefrosset i en stor isblokk ved Newfoundlands kyst. Etter å ha tinet den våkner omsider den enorme skapningen fra dvalen.

Filmen er også kjent under engelske titler som Yeti: The Giant of the 20th Century, og Ice Man.

Handling[rediger | rediger kilde]

Professor Wassermann (John Stacy) blir av industrimagnaten Morgan Hunnicut (Eddie Faye) bedt om å lede en ekspedisjon for å studere den kjempemessige Yeti-skapningen som ble funnet innefrosset i en stor isblokk ved Newfoundlands kyst. Det professoren ikke vet er at Hunnicut har til hensikt å bruke den forhistoriske skapningen som et varemerke for sitt multinasjonale industrikonsern. Professoren tiner opp kjempen ved å henge ham opp i et helikopter, angivelig for å simulere atmosfæren på Yetiens hjemtrakter i Himalaya. Yetien (Mimmo Craig) våkner irritert til live, rømmer – og kidnapper Hunnicuts barnebarn Jane (Phoenix Grant), og hennes stumme lillebror Herbie (Jim Sullivan). Til tross for sin voldsomme fremtoning viser Yetien seg å være en følsom, ensom sjel på jakt etter en partner. I mellomtiden har ikke Hunnicut sløst bort tiden, og har på rekordtid satt i stand en gigantisk kampanje med yetien som merkevare. Yetien ledes tilbake til Toronto, der han blir hedret av en parade – før han blir stresset opp av blitslys, og skaper panikk. Etter en del herjinger i byen klarer Yetien til slutt å flykte til sikkerhet ut i villmarken.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Yeti er en italiensk lavbudsjettfilm med et klart B-preg som tydelig har hentet en del inspirasjon fra King Kong-filmen fra 1976. Effektene fremstår som halvkomiske og den regnes i dag som en filmkalkun.[1][2]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «YETI: THE GIANT OF THE 20TH CENTURY». J4HI. Arkivert fra originalen 18. mars 2008. Besøkt 29. mai 2008. «Here's a so-bad-it's-good classic» 
  2. ^ «Yeti». Cool Cinema Trash. Arkivert fra originalen 5. juli 2008. Besøkt 29. mai 2008. «But it quickly becomes apparent that this is just another wonderfully cheesy Kong rip-off» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]