Yamkhad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En kileskrifttavle som referer til en rettstvist, fra Niqmepuh, kong av Yamhad angående arv av to hus.

Yamkhad (også skrevet Jamsjad eller Jamhad) var et amorittisk kongedømme i oldtiden, sentrert rundt Ḥalab (eller Ḥalba, dagens moderne by Aleppo),[1] og vest for Eufrat.

Til tross for kongedømmets betydning er det lite som er kjent om det. Utgravninger fra Aleppo, dens hovedstad, har ikke avdekket noe arkeologisk lag fra bronsealderen og det er kun funnet fragmentariske skifter som ennå ikke er publisert. Kunnskapen om riket er således hovedsakelig fra andre kilder, eksempelvis Mari-tavlene og et lite arkiv fra byen Alalakh, en viktig handelsby ved elven Orontes. Mari-tavlene kaster lys over konflikten mellom Yamkhad og Shamshi-Adad I, en tidlig konge i Assyria. Begge maktene var jevnstore og Shamshi-Adad dannet derfor en allianse med Yamkhads rivial, bystaten Qatna som lå lengre sør. Kongen av Yamkhad allierte seg da med Hammurabi av Babylon.[2]

En betydelig andel hurrittisk befolkning bosatte seg også i kongedømmet, og hurrittisk kultur satte sitt preg på området. Kongedømmet var på sitt mektigste i løpet av midtre bronsealder, ca 1800-1600 f.Kr. Yamkhad gikk under da det ble ødelagt av hettittene på 1500-tallet f.Kr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Martin Sicker (2000): The pre-Islamic Middle East (innb.) Praeger. ISBN 0-275-96890-1. s. 26.
  2. ^ Coogan, Michael David (2001): The Oxford History of the Biblical World, Oxford University Press, s. 40