Ya Mustafa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Ya Mustafa», også stavet Ya Mustapha, er en berømt egyptisk sang av uklar opprinnelse, hvis tekst er satt sammen av tre forskjellige språk: Arabisk, fransk og italiensk. Det er også versjoner på gresk og tyrkisk, som er populære i de respektive landene. Sangens melodi likner gresk musikk.

Den ble meget populær i 1950- og 1960-årene. Sangen har blitt fremført i mange forskjellige versjoner med mange forskjellige artister verden over. Én av de første som spilte den inn på plate var den tyrkisk-franske sangeren Dario Moreno. Sangen ble populær i Europa ved hjelp av den egyptiskføde libanesiske sangeren Bob Azzam. Hans versjon ble utgitt i Frankrike i 1960. Den ble også populær på den britiske singlelisten, hvor den lå i 14 uker med nummer 21 som høyeste plassering.[1]

Bruno Gigliotti, broren til Dalida, har gjort en coverversjon av sangen.

Den har også vært med i noen få egyptiske filmer, innbefattet én med skuespilleren Ismail Yassin i hovedrollen fra 1950-årene og en annen med Sabah fra samme periode. I 1975 ble sangen fremført av den tyrkiskkypriotiske sangeren og skuespilleren Nil Burak. Andre artister som har gjengitt den eksakt samme sangen innbefatter den libansiske sangeren Reeda Boutros og den amerikanske sangeren og skuespilleren Angélica María.

Denne sangen, med en melodi i gresk musikkstil og flerspråklig tekst, kan betraktes som en historisk tributt til den kosmopolitiske æraen til den egyptiske byen Alexandria. I den æraen hadde Alexandria en stor kosmopolitisk flerspråklig koloni, hovedsakelig bestående av grekere, jøder og italienere. En stor del bodde i distriktet Attarine, hvor sangens hendelser finner sted.

Sangens refreng er «Chrie, je t'aime, chérie je t'adore, como la salsa del pomodoro».

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Otto Nielsen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Mustafa».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Elisabeth Granneman med Willy Andresens orkester. Arr.: Willy Andresen. Utgitt på singlen Philips 353 169 PF i 1960.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]