Xylotrechus antilope

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xylotrechus antilope
Nomenklatur
Xylotrechus antilope
(Schönherr, 1817)
Populærnavn
antilopebukk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektXylotrechus
Økologi
Habitat: eikeskog
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika
I Norge funnet fra Telemark til Vest-Agder.

Antilopebukk (Xylotrechus antilope) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne tilhører gruppen av trebukker som etterligner veps, og er funnet langs kysten av Øst- og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (7–14 mm), slank, svart og gul trebukk som er en grov etterligning av en veps. Den ligner mest på vepsebukk (Clytus arietis), men skiller seg fra denne på at beina er mørke og at de gule stripene er smalere. Antennene er mørke og litt under halvparten så lange som kroppen. Pronotum er stort og hvelvet, nærmest sirkelrundt sett ovenfra, matt svart med små, gule flekker på sidene foran og bak. Dekkvingene er mattsvarte med fire smale tverrbånd av gule hår, dessuten et par skrå flekker mellom det første og andre tverrbåndet. Det andre tverrbåndet er det lengste og forlenget framover i midten. Hos hunnen stikker det bakerste bakkroppsleddet ut bak dekkvingene. Lårene er svarte, leggene og føttene brunlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i middels grove, nylig døde greiner av eik, både slike som ligger på bakken og slike som henger på treet. Larvene lever først under barken, men gnager seg senere inn i veden. Utviklingen tar ett eller to år. De voksne billene, som har en viss vernelikhet med vepser, finnes i juni-juli, av og til på blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, men mangler i mesteparten av Norden og i Storbritannia. Videre finnes den i Nord-Afrika og i Asia østover til Iran. I Norge finnes den bare i et smalt belte langs kysten av Sør- og Østlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]