Xihu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra måneøya i Xihu
Xihu har også andre betydninger.

Xihu (kinesisk: 西湖; pinyin: Xīhú, = Vestsjøen) i Hangzhou i Zhejiang er en innsjø som er blant Folkerepublikken Kinas fremste turistmagneter og reisemål for bryllupsreisende.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sjøen omkranses av høydedrag på tre sider. Middeldybden er på 3 meter og vannvolumet er om lag 14.290.000 kubikkmeter. Sjøen deles opp i fem områder av veibankene Gu Shan, Bai, Su og Yanggong. To er oppkalt etter fremstående diktere som virket som mandariner i Hangzhou.

Sudi (苏堤), oppkalt etter Su Dongpo
Baidi (白堤), oppkalt etter Bai Juyi

De avgrensende vannområder kalles Ytre vestsjøen (外西湖), Vestre indre sjø (西里湖, 后西湖 eller 后湖), Nordre indre sjø (北里湖 eller 里西湖), Lille søndre sjø (小南湖 eller 南湖) og Yuesjøen (岳湖). Ytre vestsjøen er den største.

Gu Shan eller Guhøyden er den største naturlige øya i sjøen. Veibankene Su og Bai går tvers over sjøen. Tre mindre kunstige øyer, Xiao Ying Zhou (小瀛洲), Hu Xin Ting (湖心亭) og Ruan Gong Dun (阮公墩), ligger i midten av Ytre vestre sjø. På dette vis blir den grunnleggende layouten én høyde, to veibanker, tre øyer og fem små sjøer.

Xihu er kjent ikke bare for sitt pittoreske landskap, den forbindes også med mange lærde menn, nasjonalhelter og revolusjonære martyrer, og knytter seg derfor til mange aspekter av kinesisk kultur. Til dette tilkommer mange svært gamle bygninger, steingrotter og innrissede tablåer i omgivelsene; blant disse er noen av de fremste av Kinas nasjonalskatter, av betydelig kunstnerisk verdi.

I mange kinesiske byer har det blitt anlagt kopier av Vestsjøen. Det skal finnes i alt 36 av dem i Kina, og dessuten er det også noen i Japan.

Tilblivelse[rediger | rediger kilde]

Ifølge legenden ble sjøen til da en føniks og en drage kjempet om en kostbar perle. Perlen glapp for dem begge, den falt ned på bakken og ble til Vestsjøen.

En mindre poetisk skapelsesberetning går ut på at sjøen en gang, frem til 700-tallet, var en dyp utbuktning av elven Qiantang, som nå har sitt løp tre kilometer lenger øst. Under Tangdynastiet ble elven rettet ut ved at bukten ble inndemmet, og en bred sandbanke bygd opp imellom. Det var også på denne tiden at bukten/sjøen ble drenert slik at den fikk en jevn dybde på om lag 1,5 meter. Siden har sjøen blitt ytterligere fordypet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hangzhou sett fra Vestsjøen

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]