Gråpudret taigafly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Xestia rhaetica»)
Gråpudret taigafly
Nomenklatur
Xestia rhaetica
(Staudinger, 1871)
Populærnavn
gråpudret taigafly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektXestia
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Gråpudret taigafly (Xestia rhaetica) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er bare kjent fra de indre delene av Østlandet og Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 37 – 45 mm), grått nattfly med markerte tegninger. Forvingen har lyse, svartkantede nyre- og ringmerker. Bølgete, svarte og hvite mellomlinjer avgrenser vingens midtfelt. Dessuten er det en svart og hvit tverrlinje i vingens fremre halvdel nær roten, denne ender i en smal, svart rotstrek. Bak ringmerket er det et avlangt-ovalt, svartkantet tappmerke. I vingens ytre del er det svarte flekker ved framkanten, et par flekker ca. 1/3 fra framkanten og ved bakhjørnet. Langs ytterkanten går det en stiplet, mørbrun linje. Bakvingen er grå med stiplet, brunsvart ytterkant.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gråpudret taigafly lever i åpen granskog med rikelig undervegetasjon av blåbær. Det bør også være mye lav på trærne. Den foretrekker høyereliggende skog, i Sør-Norge fra 500 moh. og oppover. I Trøndelag forekommer den ned til kysten i kystgranskogen i Namdalen. De voksne sommerfuglene flyr i juli – august og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes i fjellområdene i Mellom-Europa, i det nordlige Fennoskandia og Russland østover til Stillehavet, og i Nord-Amerika. I Norge finnes den i indre strøk av Østlandet, i Trøndelag og i Nordland nord til Rana. Arten er listet som nær truet (NT) på Norsk rødliste for arter fra 2006. Flatehogst kan være en trussel mot denne arten, men muligens ikke så alvorlig siden den stort sett lever i høytliggende skoger der hogstaktiviteten er mindre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. februar 2022. Besøkt 25. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av gråpudret taigafly Xestia rhaetica som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Nattfly [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Utbredelsesdata: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]