Xenasteiidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xenasteiidae
Nomenklatur
Xenasteiidae
Populærnavn
xenasteiider
Hører til
høyere fluer (Cyclorrhapha),
tovinger (Diptera),
vingede insekter
Økologi
Antall arter: 13 beskrevne arter, ikke i Norge
Habitat: på land, trolig knyttet til havstrender
Utbredelse: Øyer i Stillehavet og Det indiske hav, Middelhavet, Taiwan
Inndelt i

Xenasteiidae er en liten og nokså nyoppdaget (1980) familie av knøttsmå fluer. De fleste av de kjente artene er beskrevet fra øyer i varme hav, og de synes å være knyttet til havstrender.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små fluer (1,3 – 1,7 mm), nokså tettbygde med brede vinger. Hodet er ganske stort, rundt, med store fasettøyne. Ved innerkanten av hvert fasettøye sitter det tre børster, de to bakerste bakoverbøyde og den fremste fremoverbøyd. I pannen er det en stor, skinnende trekant (frontaltriangel) der punktøynene sitter. Antennene er av vanlig fluetype, tre-leddete. Det andre leddet har en børste på oversiden. Det ytterste leddet er rundt og bærer en lang, fint hårete antennebørste (arista) nær roten. En kraftig kinnbørste (vibrissa) sitter i fremhjørnet av munnkanten. Munndelene er av vanlig fluetype, ganske små. Brystet (thorax) er nokså skinnende, med fine hår og korte børster. Vingene er ganske brede, uten fargeflekker eller bånd. Årenettet er nokså redusert, bare to lange årer når ut til vingekanten. Den bakerste åren (CuA1) er rett og når nesten til vingebakkanten. Beina er ganske korte og slanke, uten kraftige børster. Bakkroppen er sylindrisk hos hannene, nær halvkuleformet hos hunnene. Larvene er ukjente.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om leveviset til disse fluene. De aller fleste artene er beskrevet fra øyer i varme hav. De har blitt funnet på og ved strender, og det er sannsynlig av larvene lever i oppskyll på strendene. De voksne fluene besøker bomster og kommer også gjerne til lys om natten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Papp, L. 1998. Family Xenasteiidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 305-308. Science Herald, Budapest.
  • Papp, L. 2005. Some acalypterate flies (Diptera) from Taiwan. Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungariae 51: 187-213.
  • Catalogue of Life 2006. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]