Rosa båndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Xanthorhoe spadicearia»)
rosa båndmåler
Nomenklatur
Xanthorhoe spadicearia
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
rosa båndmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektXanthorhoe
Økologi
Habitat: enger og heier
Utbredelse: den palearktiske sone

Rosa båndmåler (Xanthorhoe spadicearia) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 20 – 27 mm), slank, brokete farget måler. Den kan kjennes på at vingenes brede tverrbånd er mer eller mindre rosa-aktig, og at det like utenfor dette er to mørke flekker. Vingenes grunnfarge er litt rødaktig grå. Forvingen er mørkrosa ved roten, utenfor dette lysbrun. Så følger et lysgrått og et smalt, grått bånd før det brede tverrbåndet, som er mer eller mindre mørkrosa på farge med en bølgete, utbuktet ytterkant. Det er kantet med en gråhvit og en mørk linje. Utenfor det brede tverrbåndet, ved vingens fremkant, er det en brun flekk, bak denne to mørke flekker som noen ganger er sammenvokste. Vingespissen er kanelbrun. Bakvingen er lysgrå ved tre tynne, grå tverrlinjer langs ytterkanten. Larven er mørkegrå med en lys sidestripe, naken bortsett fra noen korte børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på lave urter, blant andre slirekne (Polygonum spp.) og maurer (Galium spp.), også småbusker som blåbær og blokkebær. De voksne sommerfuglene i den nordlige delen av utbredelsen flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av den palearktiske sone. I Norge er den vanlig over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]