X-Men Origins: Wolverine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
X-Men Origins: Wolverine
Generell informasjon
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGavin Hood
ProdusentHugh Jackman
Lauren Shuler Donner
Ralph Winter
Avi Arad
ManusforfatterDavid Benioff
MusikkHarry Gregson-Williams
SjeffotografDonald McAlpine
KlippNicolas De Toth
Foran kamera
MedvirkendeHugh Jackman
Liev Schreiber
Danny Huston
Annen informasjon
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere29. april 2009 (Norge)
1. mai 2009 (USA)
Eksterne lenker

X-Men Origins: Wolverine er en superhelt-film basert på Marvel Comics' tegneseriefigur Wolverine, med verdenspremiere 29. april 2009. Filmen er regissert av Gavin Hood og har Hugh Jackman i hovedrollen. Filmens handling foregår før handlingen i X-Men-serien, og fokuserer på mutanten Wolverines brokete og voldelige fortid og hans forhold til halvbroren Victor Creed (Liev Schreiber). Man får også innsikt i Wolverines tidlige møter med Major William Stryker (Danny Huston) og hans tid i Team X.

Store deler av filmen ble filmet i Australia og New Zealand, og litt ble også spilt inn i Canada. Under innspilling og i arbeidet etter innspillingen skal det visstnok ha vært mye gnisninger mellom regissør Hood og daværende CEO i Fox Tom Rothman.[1] Ganske kort tid før filmen skulle vises på kinoer over hele verden, ble en arbeidskopi i god kvalitet lekket ut på nettet.[2] «X-Men Origins: Wolverine» hadde premiere i Norge den 29. april 2009, og mottok fra middels til god kritikk i Norge. VG ga filmen terningkast 3[3], mens den fikk en terningkast 5 hos Bergens Tidende[4] Totalt sett har filmen fått mye varierende kritikk, men Hugh Jackman hylles stort sett for sin rolle som Jerven.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med at James Howlett, en liten gutt som bor på en herregård i Canada, ser sin far bli drept av Thomas Logan, en mann som jobber på gården. Ved å se sin far bli drept blir hans mutasjon utløst, og klør av bein vokser ut mellom knokene på hendene hans, og han dreper Thomas, som avslører at han er James' virkelige far før han dør. James flykter så sammen med Victor Creed, Thomas Logans sønn, som da er James' bror. De tilbringer det neste århundret sammen som soldater, og deltar i den amerikanske borgerkrigen, første- og andre verdenskrig, og Vietnamkrigen. I 1975, Vietnamkrigens siste år, dreper Victor en offiser, og James forsvarer ham. De blir dømt til henrettelse ved skyting, noe de begge overlever. Mens de sitter i varetekt blir de oppsøkt av Major William Stryker, og tilbyr dem deres frihet mot at de med og kjemper med Team X, en gruppe mutanter han har opprettet. Gruppen inkluderer Agent Zero, Wade Wilson, John Wraith, Fred Dukes og Chris Bradley. De blir med, men gruppens brutalitet og mangel på respekt for menneskelig fører til at James forlater den etterhvert.

Seks år senere bor James, som nå går under navnet Logan, i Canada sammen med kjæresten hans Kayla Silverfox. Han er tømmerhugger, hun er lærer, og de har et flott hus i den canadiske ødemarken. Stryker og Agent Zero besøker Logan i arbeidstiden, og Stryker forteller ham at Wade og Bradley er døde, og at han tror at noen går spesifikt etter de gamle medlemmene av Team X. Logan nekter å bli med Stryker en gang til, men etter at han finner Kaylas blodige lik i skogen, finner han Victor i en bar, og de begynner å slåss - Logan taper. Etter dette oppsøker han Stryker, og han forklarer Logan at Victor har vendt seg mot Team X, og tilbyr Logan en måte å gjøre ham sterk nok til å ta hevn på Victor, og bruker drapet på Kayla som enda et argument for å gjøre dette. Logan går med på en smertefull operasjon som forsterker skjelettet hans med adamantium, et uforgjengelig metall. Etter at operasjonen er ferdig, prøver Stryker å bedra Logan ved å gi ordre om at minnene hans skal slettes, men Logan klarer å rømme. Et snilt, eldre ektepar lar ham sove hos dem en natt, men de blir drept av Agent Zero dagen etter. Logan dreper Zero, og sverger så på at han skal drepe Stryker og Victor.

Logan finner John og Fred, og Fred forklarer ham at Victor fortsatt jobber for Stryker, at han jakter på mutanter som Stryker kan bruke til å eksperimentere på ved hans nye laboratorium som ligger på et ukjent sted, men går under navnet "The Island". Fred nevner en mann ved navn Remy "Gambit" LeBeau som greide å rømme fra "the Island" og derfor vet hvor det ligger. John og Logan finner LaBeau, men blir også oppdaget av Victor, som dreper John. Etter å ha sett Victor i aksjon, bestemmer LaBeau seg for å hjelpe Logan, og tar ham med til Strykers laboratorium under Three Mile Island. Logan får greie på at Kayla er i live, og at hun har jobbet for Stryker hele tiden for å holde orden på Logan i bytte mot at hennes søster skulle være trygg. Stryker nekter dog å slippe søsteren hennes fri, og nekter Victor å forsterke hans skjelett med adamantium, slik han hadde lovet. Stryker aktiverer så Wade, som nå går under navnet Weapon XI, en "mutantdreper" med kreftene til flere mutanter (Logans helbredende krefter, Wraiths teleportering, Bradleys telepatiske evner og hans egne, gamle ferdigheter med sverd) som adlyder Strykers ordre. Stryker omtaler ham som "Deadpool".

Logan og Victor tvinges så til å enes og kjempe sammen som brødre igjen, mens Kayla samler sammen de innesperrede mutantene og forsøker å flykte - de reddes til slutt av professor Charles Xavier. Etter å ha fått masse juling, greier Logan å halshogge ham. Stryker ankommer åstedet og skyter Logan i hodet med adamantiumkuler, som gjør ham bevisstløs. Idet han skal til å skyte Kayla som ligger skadet på bakken, tar hun tak i ham og bruker sine evner til å overtale ham til å snu seg og gå til føttene hans blør. Logan våkner så opp, men har mistet hukommelsen sin; han ser Kaylas lik, men husker ikke hvem hun er.

Etter rulleteksten ser man et kort klipp av at Deadpools armer griper etter det avkuttede hodet, før øynene på hodet åpner seg og munnen hvisker "shhh".

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle Informasjon
Hugh Jackman James Howlett/Logan/Wolverine Mutant og fremtidig medlem av X-Men. Adamantiumskjelett, helbredende krefter og sylskarpe klør.
Liev Schreiber Victor Creed Logans halvbror, venn og fiende. Hoggtenner og lange, livsfarlige negler.
Danny Huston Major William Stryker Kidnapper mutanter for å utvikle en supermutant som kan ta livet av andre mutanter.
Lynn Collins Kayla Silverfox Logans kjæreste, jobbet motvillig for Stryker. Ved berøring kan hun overtale og forføre hvem som helst til å gjøre hva som helst.
Taylor Kitsch Remy "Gambit" LaBeau En tyv og svindler som har muligheten til å konvertere den potensielle energien i hvert objekt han berører om til kinetisk energi så det eksploderer.
will.i.am John Wraith En teleporterende mutant.
Kevin Durand Fred Dukes/The Blod En mutant med nesten ugjennomtrengelig hud.
Dominic Monaghan Chris Bradley En mutant som kan manipulere elektrisitet og elektriske artikler.
Ryan Reynolds Wade Wilson/Deadpool En munnrapp mutant som er svært dyktig med sverd.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Rotten Tomatoes' hjemmesider har 38% av anmelderne likt filmen, og den har fått en gjennomsnittlig karakter på 5,1/10 basert på 252 anmeldelser. Publikum ser ut til å like filmen noe bedre da 67% av 549,029 (per 08.08.2013) stemmegivende sier at de likte den, og snittkarakteren fra publikum er på hele 3,6/5.[5]Metacritics hjemmesider har filmen en snittkarakter på 40/100 basert på 39 anmeldelser. Også her er publikum mer fornøyde, og har gitt filmen en sum på 6,2/10 basert på 140 stemmer.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]