Wolfsschlucht II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En av hovedbunkerne ved Wolfsschlucht II


Führerhauptquartier Wolfsschlucht II (Ulvekløft, det ble også kalt W2) var kodenavnet tyskerne brukte om et av Hitlers hovedkvarter i Frankrike under andre verdenskrig. De lå litt nordøst for Soissons. Av alle førerhovedkvarterer som ble ferdigstilt var dette det som krevde størst innsats av arbeidskraft og betong, likevel ble det brukt av Hitler kun én dag. Det var også det eneste som var i militær bruk etter andre verdenskrig.

Anlegget[rediger | rediger kilde]

Wolfsschlucht II ble planlagt allerede i 1940 som et fremskutt hovedkvarter for Hitler under angrepet på Frankrike, men det raske tyske gjennombruddet førte til at anlegget ble overflødig. Planen ble så tatt opp igjen i 1942, da faren for en alliert invasjon gjorde at Hitler ønsket seg to personlige kommandoposter han kunne lede forsvaret fra. De fikk kodenavnene W2 og W3. Wolfsschlucht II (W2) ble bygget inn til en 650 meter lang tunneljernbanen mellom Soissons og Laon. Hitler hadde et privat tog han brukte som mobilt hovedkvarter, og det kunne plasseres i tunnelen beskyttet mot luftangrep. For å sikre tunnelen ytterligere ble det plassert skyvbare panserdører i hver ende av den. I tillegg ble det bygget et effektivt ventilasjonsanlegg, slik at toget kunne stå med dampen oppe selv om begge dørene var lukket. Tunnelen var hovedgrunnen til at akkurat dette stedet ble valgt, en annen grunn var kanskje at Hitler i en periode hadde vært forlagt mellom Soissons og Laon under første verdenskrig, og det var der han 4. august 1918 fikk Jernkorset av første grad.

Sør for tunnelen ble det mellom september 1942 og 1944 bygget et stort anlegg av bunkere og trebygninger. Ingen andre ferdigstilte førerhovedkvarter krevde tilsvarende ressurser, det gikk med 2 790 000 dagsverk og 249.350 kubikkmeter betong for å få det fullført. Tilsluttet hovedkvarteret ble det bygget en kommandopost for SS-leder Heinrich Himmler på slottet Vregny og for riksutenriksminister Joachim von Ribbentrop på slottet Mailly, fullt utstyrt med bunkere og andre forsvarsanlegg.

Hitler besøkte Wolfsschlucht II kun én gang, 17. juni 1944, elleve dager etter invasjonen i Normandie. Hensikten var å diskutere den alvorlige situasjonen med Wehrmachts ledelse på vestfronten, bl. a. feltmarskalk Erwin Rommel. Rommel hevdet at fronten i vest ikke kunne forsvares, og at Tyskland måtte tilstrebe å avlutte krigen før det var for sent. Dette opprørte Hitler (ikke overraskende), og han returnerte til Berghof samme dag, selv om planen hadde vært at han skulle bruke noen dager ved fronten. Anlegget ble besatt av amerikanske styrker 29. august.

Etter krigen ble Wolfsschlucht II brukt av NATO i forskjellige sammenhenger, i 1969 innrettet Frankrike et utdanningssenter for kommandostyrker der og på starten av 1990-tallet flyttet 67. infanteriregiment inn.

Hitlers opphold i Wolfsschlucht II[rediger | rediger kilde]

Denne tabellen er basert på dagboksnotater til offiserer i Hitlers stab.

Fra Til
17. juni 1944 17. juni 1944

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Franz W. Seidler og Dieter Zeigert: Die Führerhauptquartiere – Anlagen und Planungen im Zweiten Weltkrieg ISBN 3-7766-2154-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]