Endoxyla leucomochla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Witchetty grub»)
Endoxyla leucomochla
Hann
Nomenklatur
Endoxyla leucomochla
Turner, 1915
Populærnavn
«witchetty grub»
Hører til
tredrepere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: halvtørre områder
Utbredelse: Australia

Endoxyla leucomochla er en sommerfugl som tilhører familien tredrepere (Cossidae). Den finnes i Australia. Slekten Endoxyla har tallrike, store arter i Australia. Larvene av denne slekten er kjent som «witchetty grubs» og har tradisjonelt blitt spist av Australias aboriginer. Denne arten er den som er mest brukt til dette.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn ca. 160 mm) og kraftig, gråbrun sommerfugl. Hannens antenner er fjærformede i den innerste halvdelen, trådformede ytterst, hunnens trådformede. Forkroppen og vingene er mørkt brunlige, forkroppen lys på sidene, forvingen med små, svarte flekker og noen lyse felter i midten. Bakvingen er hvitaktig hos hannen, brun og brunrød ved roten hos hunnen. Larven er opptil 7 cm lang og kremhvit.

Larver, såkalte «witchetty grubs»

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har larver som utvikler seg på røttene av akasie-artene Acacia kempeana og Acacia ligulata. Larvene bruker mer enn ett år på utviklingen. De blir svært fete, og har derfor vært en viktig matressurs for mennesker i de tørre områdene av Australia. Som vanlig for tredrepere har de voksne sommerfuglene reduserte munndeler, og det tar ikke næring til seg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Australia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Herbison-Evans, D., Marriott, P. & Crossley, S. (2009) Caterpillars of Australian Moths and Butterflies. [1]
  • Australian Moths Online: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]