Wind controller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wind controller

En wind controller, også kalt wind synth eller blåsesynth, er et elektronisk blåseinstrument. Man spiller på instrumentet som på et ordinært blåseinstrument, og det har ofte tastene plassert som på en saksofon. Det finnes også modeller som etterligner andre instrumenter, som trompet og forskjellige fløyter.

En wind controller kan gjøre om fingerteknikk, pust, bitetrykk, fingertrykk og andre egenskaper til elektroniske kontrollsignaler som igjen kan styre interne eller eksterne enheter som analoge synthesizere, MIDI-synthesizere, MIDI-sekvensere, MIDI lyssystemer og så videre. En wind controller lager vanligvis ikke egen lyd, men er koblet til en enhet som generer lyden. Derfor kan man få instrumentet til å låte som hva som helst, uavhengig av utseendet. Selv om det er utformet som en saksofon, kan det for eksempel høres ut som en trompet, tromme eller en bjeffende hund.

Forkortelsen EVI står for Electronic Valve Instrument, og et slikt instrument har tre eller fire taster som brukes som ventilene på trompeter og andre messingblåseinstrumenter. EWI står for Electonic Wind Instrument, dvs. elektronsik blåseinstrument. Sistnevnte består av en wind controller med innebygget synthesizer, slik at den lager sin egen lyd.