Willy Arvid Kirkeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Willy A. Kirkeby»)
Willy Arvid Kirkeby
Født21. juli 1927Rediger på Wikidata
Oslo
Død27. nov. 2003Rediger på Wikidata (76 år)
Dar-es-Salaam
BeskjeftigelseFilolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Willy Arvid Kirkeby (født 21. juli 1927 i Oslo, død 27. november 2003 i Dar-es-Salaam, Tanzania) var en norsk filolog og ordbokforfatter.

Han tok examen artium på engelsklinjen i 1947, og året etter gjorde han militærtjeneste i Tysklandsbrigaden i Braunschweig. I 1954 avla han bifagseksamen i tysk, og i 1956 fulgte førsteavdeling engelsk hovedfag.

I 1957 ble han ansatt ved Norges allmennvitenskapelige forskningsråd (NAVF) som forskningsstipendiat for å arbeide med et manuskript til en stor norsk-engelsk ordbok. I 1958 reiste han til Frankrike med lønnet permisjon fra NAVF og studerte i tre måneder ved Universitetet i Besançon. Han ble lektor ved Lillestrøm gymnas i 1960 og arbeidet videre med ordboka på deltid. I 1965 underviste han som lektor ved Friedrich List-Schule i Ulm, Vest-Tyskland. Ved siden av lektorstillingen arbeidet han med en norsk-engelsk ordbok etter oppdrag fra Gyldendal Norsk Forlag. Året etter var han tilbake ved Lillestrøm gymnas. I 1969 reiste han til Tanzania som bistandsarbeider, og her arbeidet han som lærer i Iringa, ved Mkwawa High School.

I 1970 ble Norsk-engelsk ordbok utgitt på Gyldendal Norsk Forlag. Kirkeby reiste tilbake til Norge i 1972 og fortsatte i sin gamle stilling ved Lillestrøm gymnas. I 1975 reiste han til London med kontrakt fra Gyldendal på Stor norsk-engelsk ordbok, og i 1979 ble denne utgitt. Samme år ble også Bil- og trafikkteknisk ordbok, norsk-engelsk/engelsk-norsk utgitt på Universitetsforlaget.Stor engelsk-norsk ordbok ble utgitt på Kunnskapsforlaget i 1991. Året etter fulgte Norsk-engelsk ordbok for handel og næringslivGrøndahl og Dreyers Forlag. I perioden 1995-97 var Kirkeby i en juridisk tvist med Kunnskapsforlaget, som ønsket å overta ordbokbasen. Han fikk juridisk bistand fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), og Kirkeby ble omsider fristilt fra Kunnskapsforlaget. Kirkeby Forlag ble etablert i 1998. Sønnen, Per-Erik Kirkeby, var daglig leder.

I 1998 ble Ordbok grunnskole, norsk-engelsk/engelsk-norsk utgitt på Kirkeby Forlag. Medforfatter var Per-Erik Kirkeby. Året etter ble Ordbok videregående, norsk-engelsk/engelsk-norsk utgitt på Kirkeby Forlag. Arbeidet med en revisjon av Stor norsk-engelsk/engelsk-norsk ordbok ble påbegynt i 1997. Revisjonen ble foretatt i samarbeid med Per-Erik Kirkeby, og i 2003 ble denne utgitt på Kirkeby Forlag i revidert og i utvidet versjon. I 2000 ble English-Swahili Dictionary utgitt på Kirkeby Forlag. Utarbeidelsen ble støttet av Norad. Boken ble godkjent av BAKITA, det nasjonale språkrådet for swahili i Tanzania. I 2003 søkte Kirkebys tanzanianske samarbeidspartnere Norad om støtte til utarbeidelsen av en Swahili-English Dictionary. Søknaden ble innvilget, men Willy Arvid Kirkeby døde den 27. november 2003 i Dar-es-Salaam, Tanzania, 76 år gammel. Han fikk Fritt Ords Honnør posthumt for sitt bidrag til norsk og internasjonal ordbokslitteratur.