William Kennedy Dickson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bilde av Dickson fra filmen Dickson Greeting (1891), den eldste amerikanske filmen som ble vist for et publikum.

William Kennedy Laurie Dickson (født 3. august 1860 i Minihic-Sur-Rance, Bretagne, Frankrike, død 28. september 1935 i Twickenham, Middlesex, England, Storbritannia) var en skotsk oppfinner som fant opp filmkameraet mens han var ansatt hos Thomas Edison.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Dicksons far var James Waite Dickson, en kunstner, astronom og linguist som påstod han var direkte etterkommer av maleren William Hogarth og dommeren John Waite, mannen som dømte king Karl I av England til døden. Moren, Elizabeth Kennedy-Laurie Dickson, var en begavet musiker som var i slekt med Lauriene fra Maxwellton (udødeliggjort i balladen Annie Laurie), hertugen av Atholl og huset Stuart.

Oppfinner[rediger | rediger kilde]

Tegning av en kinetoscope.

Dicksons oppfinnelse, Kinetoscope, var enkel. En remse med bilder passerer foran en opplyst linse og bak et roterende hjul. Edison så ikke på den som en viktig oppfinnelse i seg selv, men han tenkte at den kanskje kunne hjelpe til med å fremheve fonografen.

7. januar 1894 fikk Dickson et patent for film med levende bilder. Rett etterpå, etter mye diskutering med Edison og en en annen kollega, Jonathan Campbell, gikk Dickson over fra å bruke film med en bredde på 19 mm med perforeringer på en side til den mer stabile 35 mm-filmen med perforeringer på begge sider. Edison så ikke noen grunn til å forandre på oppfinnelsen slik at den kunne bruke den større filmen, men Dickson og Campbell mente at det var avgjørende for at den skulle overleve.

Dagens standard er fremdeles 35 mm-film med perforeringer på begge sider. I 1895 forlot Dickson Edison for å starte American Mutoscope and Biograph Company før han returnerte for godt til Storbritannia i 1897 for å jobbe der.

Dickson filmet pave Leo XIII.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]