Wilhelm Frimann Koren Christie (1885)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Wilhelm Frimann Koren Christie

Wilhelm Frimann Koren Christie (18851956) var en norsk jurist og politiker for Nasjonal Samling.

Han var sakfører (advokat) i Hamar og fylkesformann for NS på 1930-tallet. 10. april 1940 dro han til Oslo, som Quisling-regjeringens sekretær for et par dager. Han ble utnevnt til midlertidig leder for NRK av kulturminister Gulbrand Lunde i 1940, men ble presset til å gå av av Rikskommissariatet året etter. Han var kontroversiell i NS på grunn av sin frimurerbakgrunn og ble således et lett bytte for sine motstandere. Han var konstituert byfogd i Oslo 1941-1945. Christie var også heraldisk interessert og tegnet, med bistand fra kunstneren og reklamemannen Harald Damsleth[1], både det nye riksvåpenet og den nye versjonen av St. Olavs orden for NS-regjeringen.

Han var en etterkommer etter eidsvollsmannen og stortingspresidenten med samme navn, Wilhelm Frimann Koren Christie, og tilhørte den opprinnelig skotske slekten Christie som innvandret til Bergen i 1654.

Annet[rediger | rediger kilde]

Christie var far til Anne-Eline Christie, som spilte den kvinnelige hovedrollen i den nazistiske spillefilmen Unge viljer (1943). Hun var gift med SS-mannen Bjørn Østring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans Fredrik Dahl, Vidkun Quisling. En fører for fall, Aschehoug 1992, side 480.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]