Wilhelm Christian Benecke Baron von Gröditzberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelm Christian Benecke Baron von Gröditzberg
Franz Krüger: Benecke til hest
Født12. des. 1779[1]Rediger på Wikidata
Frankfurt (Oder)
Død4. juni 1860[1]Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseBankier Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
Utmerkelser3. klasse av Den røde ørns orden
Våpenskjold
Wilhelm Christian Benecke Baron von Gröditzbergs våpenskjold

Franz Krüger: Benecke med familie

Wilhelm Christian Benecke Baron von Gröditzberg (født 12. desember 1779 i Frankfurt an der Oder som Wilhelm Christian Benecke, død 4. juni 1860 i Gröditzberg i Schlesien) var en prøyssisk kjøpmann og bankier.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Fra 1793 arbeidet han for sine to onklers handelshus Gebrüder Benecke. Etter onklenes død ble han i 1806 sjef for handelshuset, og i 1807 ble han borger i Berlin. Der ble han utnevnt til byråd i 1809.

Takket være sine forbindelser som sjef for handelshuset Gebrüder Benecke, som han styrte på vegne av sine mindreårige fetre, bygget han opp en egen formue og ble eventyrlig rik.[trenger referanse] Han ble en av Berlins første handelsmagnater.[trenger referanse]

I 1810 ble han spurt til råds av fyrst Wittgenstein om et forslag om å opprette en nasjonalbank for Preussen.

I 1812 var han grunnlegger og første direktør for Berliner Feuerversicherungsanstalt, og i 1815 kjøpte han Kgl. Preußische Hauptnutzholz-Administration, et statsmonopol grunnlagt av Fredrik den store. Samme år gav han daglig opplysninger om utviklingen på Berlin børs til den prøyssiske finansministeren, grev Hans von Bülow.

I 1820 gav han, etter formidling fra Henrik Steffens, Norge et statslån på en million speciedaler som forhindret at den norske staten gikk bankerott, og dermed klarte å bevare sin uavhengighet overfor Sverige. Norge kunne ikke få kreditt noen andre steder. Saken førte likevel til riksrettssaken mot grev Wedel-Jarlsberg.

I 1822 kjøpte Benecke Blaafarveværket i Norge sammen med bl.a. Benjamin Wegner. Året etter trakk han seg ut av Gebrüder Benecke og kjøpte godset og herskapet Gröditzberg i Goldberg-Haynau i Schlesien, med slott, middelalderborg på en høyde og to landsbyer, et av de vakreste gods i det prøyssiske monarkiet[trenger referanse], og som tidligere hadde tilhørt hertugene av Liegnitz. Gebrüder Benecke gikk konkurs i 1826. Samme år ble Benecke og Wegner eneeiere av Blaafarveværket.

I 1829 ble han adlet til baron Benecke von Gröditzberg. Han eide et palé i Unter den Linden 78 ved Pariser Platz i Berlin.

Benecke ble i 1822 gift med Marie-Luise du Titre, datter av den kjente sosietetskvinnen i Berlin, Madame du Titre. Hans barn, som ses på bildet til høyre, var Rudolph, Betty, Clärchen, Richard, Röschen og Wilhelm.

Han ble begravet på Gröditzberg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Wilhelm Christian Benecke, weber-gesamtausgabe.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wilhelm Christian Benecke von Gröditzberg: Erinnerungen aus meinem Leben, besonders meine merkantilischen Verhältnisse betreffend, für meine Nachkommen und Erben, Gröditzberg, den 11. Februar 1851. Manuskript, Schreibmaschinen-Transkript um 1920.
  • Auktionskatalog Th. Müller, Berlin 1861, Auktionskatalog Rudolf Lepke, Berlin 1876.
  • Staatliche Museen zu Berlin, Dokumentation der Verluste Bd.II, Berlin 2001, S. 20.
  • Schlesische Kunstsammlungen, Wilhelm Christian Benecke von Gröditzberg (1779–1860).