Wikipedia:Wikievent Nord-Trøndelag 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stiklestad kirke

Stiklestad Nasjonale Kultursenter (Verdal og omegn) og Museet Midt (Namsos og Namdalen) samarbeider med kulturavdelingen i Nord-Trøndelag fylkeskommune om å invitere til tre Wikievent Nord-Trøndelag 2012 i løpet av sommeren og høsten 2012. Tiltaket er støttet av Norsk kulturråd innenfor rådets tilskudd til GLAM-sektoren 2012

Formen «wiki-event» er forholdsvis ny i Norge, og arrangørene ønsker å teste ut formen, både med hensyn til hvilke incitament som oppleves motiverende for mulige deltagere, og med hensyn hva man kan forvente av skriveinnsats i etterkant av besøkene. Vårt utgangspunkt er at vi vil behandle eventdeltagerne som en form for «pressefolk», med den grad av VIP-behandling som disse gis mht mat, adgangskort, dokumentasjon/bøker og tilgang til nøkkelpersoner.

Dette er altså ikke et kurs i «hvordan lage wikipedia-artikler». Målgruppen er folk som allerede kan skrive på wikipedia, og hensikten er å gi disse folkene (oss!) faglig input for at vi skal kunne skrive bedre wikipediaartikler om de aktuelle stedene/museene og deres emner.

Vi ønsker oss deltagere som har interesse av å forbedre wikipedias dekning (i tekst og bilder) av de emner som museene dekker, i tråd med wikipedias regler og stilidealer. Vi har i utgangspunktet ingen minimumskrav til deltagernes gjenytelse i skriveomfang, men forutsetter at de påmeldte selv er motiverte og interesserte.

I dette programmet bruker vi begrep som «wiki-event» og annen terminologi fra Wikipedia, men vi ønsker i like stor grad å invitere registrerte skribenter både fra Wikipedia og fra Store Norske Leksikon.

Prosjektleder for wikievent er rådgiver Morten O. Haugen fra kulturavdelinga i fylkeskommunen. Faglig ansvarlig for besøket på Stiklestad er konservator/fagsjef Per Steinar Raaen.

Stiklestad, fredag 27. juli 2012[rediger kilde]

Fra friluftscenen ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter under framføringa av Spelet om Heilag Olav i 2003.

Deltagerne i wikieventet vi bli tilbudt et variert dagsprogram, knyttet til historien og attraksjonene på stedet, og til begivenhetene som foregår under kulturfestivalen Olsok på Stiklestad.Programmet og servering er gratis. Deltagerne må selv bekoste reise til/fra Stiklestad og eventuelle overnattinger. Vi vil prøve å ordne skyss mellom Stiklestad og Verdal stasjon dersom noen trenger det.

Tid Program
10.00 Omvisning i Stiklestad kirke. Orientering om «Olavssteinen». Fotomuligheter. Ved fagsjef Per Steinar Raaen
11.00 NS-monumentet og Stiklestad som symbolsted for ulike aktører. Guiding og orientering ved fagsjef Per Steinar Raaen. Fotomuligheter.
12.00 Lunsj. Vi undersøker muligheten for at noen av aktørene fra spelet kan delta ved lunsj
13.00 Andre omvisninger i området, med spelamfiet og Stiklastadir. Rom for tilpasning i henhold til ønsker og innspill fra deltagerne. Fotomuligheter.
15.00 Gavekort i senterets bokhandel. Hver deltager får velge blant noen relevante bøker for inntil 500 kr
16.00 Fribilletter til populærforedrag med Jørn Holme: «Pilegrimsferden – en grenseløs reise»
ca 17 Middag
19.00 Fribilletter til Spelet om Heilag Olav. Fotomuligheter.

Påmelding innen onsdag 25. juli kl 08.00[rediger kilde]

Vi ønsker i utgangspunktet at alle skal registrere sin deltagelse her ved å føye til # ~~~~ nederst i listen. SNL-skribenter som ikke er registrerte wikipedia-brukere kan registrere sin deltagelse ved å skrive # <navn> på en linje - eller ved å kontakte Haugen via facebook. Registerte wikipediaskribenter som ønsker å delta, men som av ulike grunner ikke ønsker å stå på en offentlig deltagerliste kan melde seg på via Spesial:E-post/Orland.

  1. M O Haugen (diskusjon) 12. jul 2012 kl. 11:58 (CEST)
  2. Jon Harald Søby (diskusjon) 12. jul 2012 kl. 17:47 (CEST) (ikke helt sikker på om jeg har tid, men skal prøve så godt jeg kan)
  3. Knut A Rosvold
  4. Erik F 16. jul 2012 kl. 19:37 (CEST)
Heimværet, den største øya i Sør-Gjæslingan
Heimværet, den største øya i Sør-Gjæslingan

Fiskeværet Sør-Gjæslingan i Vikna kommune er et av få steder i Norge som er fredet som kulturmiljø. Museet Midt, som forvalter området har (i samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter) fått støtte til å gjennomføre wiki-event for å dokumentere og beskrive stedet på Wikipedia.

Museet utlyser nå et reise- og oppholdsstipend. Stipendet omfatter

  • opphold ei helg eller tilsvarende og reise til/fra Sør-Gjæslingan
  • tilgjengelig relevant faglitteratur som gave

Som motytelse ønsker museet at vedkommende skal

  • Gi en god fotodokumentasjon av øya og byggene der, minimum 40 bilder, som legges ut på commons med god lisens
  • utvide artikkelen om Sør-Gjæslingan (og naturlig avledede artikler) i tråd med wikipedias stil- og kvalitetsidealer i et omfang og en form som minst tilsvarer kravene til WP:AA

Adgangen til øygruppa er vanskelig utenfor sesongen. Siste ordinære rutebåt-helgetur til øyene for 2012 går 24-26 august. Av hensyn til prosjektgjennomføring vil vi foretrekke folk som kan ta turen da, men vi er også åpne for at dette først kan gjennomføres våren 2013. Les mer om bomuligheter og reise til stedet her.

Raske svar fra kompetente bidragsytere kan sendes på wiki-epost til prosjektleder Morten Haugen; hvis du har spørsmål om denne saken kan du også kontakte ham pr tlf. Vi er glad hvis du kan kontakte oss senest mandag 20. august. (Vi er oppmerksom på at dette er en kort frist, men muligheten for et slikt reisestipend har vært presentert på Tinget siden 6. august.)

Som nevnt på tinget, så tar jeg gjerne denne turen. Tar med meg et D5000 SLR kamera og tar noen hundre bilder, og satser på hovedartikkel for Sør-Gjæslingan i UA/AA standard (30-50000 bytes), pluss eventuelt relevante underartikler. Skal ha mulighet til å reise neste helg. -Kenneaal (diskusjon) 17. aug 2012 kl. 15:47 (CEST)

Hegra, helleristninger eller fotohistorie[rediger kilde]

Enten på Levanger eller Stjørdal en lørdag/søndag i sept/okt, på en av de sørligste museene i fylket, enten fotohistoriske samlinger på Levanger, Hegra festning eller Bergkunstmuseet.

Detaljert program vil bli offentliggjort i første halvdel av august.

Endringer i planen[rediger kilde]

Det tredje arrangementet blir ikke et Wiki-event, men et kort kurs / dugnadskveld i Lokalhistoriewiki tirsdag 11. desember på Steinkjer folkebibliotek.

Se mer her: lokalhistoriewiki.no/Gjenreisningsbyer